IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony смекчи очакванията за PS5 – конзолата е дефицитна стока

Недостигът на чипове забавя производството на потребителската електроника в Япония

10:49 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Playstation 5 изглежда рядка като музеен експонат. <em>Снимка: EPA</em></p>

Playstation 5 изглежда рядка като музеен експонат. Снимка: EPA

Всеки, който иска Playstation 5, трябва да пътува до Газа, съветва британският вестник Guardian своите читатели фенове на видеоигрите. Популярната игрова конзола на Sony все още се предлага в палестинската територия. В САЩ вестниците дават съвети за това как да запазите устройството чрез програми за членство в търговските вериги.

Когато в началото на декември германският онлайн магазин на производителя на Playstation започна кампания за продажби, игровата конзола беше разпродадена само за половин час.

Световният недостиг на компютърни чипове и електронни компоненти забавя производството на последното поколение конзоли. За втора поредна Коледа Playstation 5 (PS5) ще се озове под много малко елхи - от пускането си на пазара през ноември 2020 г. конзолата е постоянно разпродадена, пише и германският Handelsblatt.

През ноември Sony трябваше да намали производствената си цел за текущата финансова година 2021/22 (до края на март) от 16 на 15 милиона броя Playstation.

Но дори и намалената цел за продажби за 14,8 милиона устройства до края на март едва ли ще бъде постигната, предупреждава Ясуо Накане, анализатор в японската компания за ценни книжа Mizuho Securities. Засега не може да се очаква край на дефицита на високи технологии в Япония, който далеч не засяга само PS5 и Sony.

Любителите на снимки и видео също страдат от недостига на чипове

Междувременно дефицитът на чипове забавя и производството на популярни модели фотоапарати. Първо Sony Japan спря производството на по-стари модели като A7II и A6400 през ноември. В началото на декември това решение беше последвано от такова за ZV-E10, който беше представен едва през юли и с който Sony иска да достигне до хоби видеографите и по-специално до създателите на видео съдържание в YouTube.

Според Sony Europe в Германия и Швейцария все още се приемат поръчки - поне от дилъри. В собствения онлайн магазин на Sony обаче „влог камерата“ не е в наличност. И дори при Sony A7IV, който струва 3000 евро, според Sony може да има забавяне на доставките.

Sony не е единствена в това отношение: сроковете за доставка на новия Nikon Z9 и Canons R3 също са все още напълно неясни. „Доставянето на нови поръчки може да отнеме повече от половин година“, информира Canon. Времето за изчакване за някои обективи също е „по-дълго от обичайното“.

Говорителката на Sony в Токио не се надява на бързо подобрение: „Въпреки че ситуацията е различна за всеки компонент, очакваме недостигът на полупроводници да продължи и през фискалната 2022 г.“.

При производството „точно навреме“ (just in time), при което почти липсва вътрешно складиране, прекъсванията на веригата на доставки бързо водят до спиране на производството. Подобно на много други индустриални компании, Sony вече разчита на „стратегическо складиране“: когато частите са налични в по-голямо количество, компанията поръчва повече, отколкото е необходимо, за да смекчи по-късните затруднения.

Освен това в краткосрочен план компанията разчита на по-голяма стандартизация на частите, за да може да ги получава от повече източници. А това е принудително отклонение от собствената философия на производство.

Сигурността на доставките е възможна само срещу много пари

В дългосрочен план, с помощта на японското правителство, компанията ще засили доставките си на сензори за изображения за цифрови фотоапарати и смартфони, където Sony е лидер на световния пазар. Японското правителство привлече TSMC, най-големия производител на компютърни чипове, в Япония с високи субсидии. Заводът за чипове ще струва 7 млрд. долара.

За първи път японското правителство субсидира финансово изграждането на завод за чипове. Sony вече не е само клиент на TSMC: компанията за електроника също така е инвестирала около 500 млн. долара в завода. Това би могло да бъде модел за Европа и САЩ за укрепване на техните местни индустрии за производство на чипове. Но при всички положения това няма да спаси коледния бизнес от 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още