IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony продаде 10 млн. бройки PS5 по-бързо, отколкото успя да го постигне с PS4

Конзолата се появи на пазара през ноември 2020 г.

17:56 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Sony Group обяви, че нейната конзола за игри PlayStation 5 (PS5) е продала над 10 млн. бройки, откакто беше пусната на пазара миналия ноември. Тя е надминала по продажби своя предшественик, въпреки че японската компания се бори с проблеми, свързани с глобалния недостиг на чипове, предава Ройтерс.

Доставките на PS5, която предлага по-добра графика и по-бързо зареждане от PS4, са недостатъчни, тъй като пандемията засегна веригите на доставки на полупроводници, докато търсенето скочи предвид бума на гейминга, свързан с тенденцията хората да прекарват повече време у дома.

„Направихме повече бройки PlayStation по-бързо от всякога, което ме прави щастлив. Но от друга страна, сме далеч от това да можем да отговорим на наличното търсене, което ме кара д се чувствам зле“, коментира главният изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment Джим Райън.

„Нашите партньори се представят наистина добре, но недостигът на чипове определено е предизвикателство, с което всички се борим“, допълва той.

Подкрепени от ексклузивни игри като Spider-Man: Miles Morales на Marvel, която продаде над 6,5 млн. копия, продажбите на PS5 надминаха тези на PS4.

На Sony ѝ трябваха девет месеца, за да продаде 10 млн. бройки от по-старата конзола. От ноември 2013 г. до днес от нея са продадени над 100 млн. бройки.

Производители на електроника предупреждават за задълбочаване на дефицита на чипове. Apple заяви, че случващото се ще засегне производството на iPhone.

„Дълбоката експертиза на Sony в управлението на доставките за потребителска електроника ѝ позволи да устои на най-лошите ефекти от пандемията, дори и при пускането на нов продукт“, коментира Пиърс Хардинг-Ролс, ръководител проучвания в сферата на гейминга в Ampere Analysis.

Sony наблюдава продължаващо търсене на PS5, въпреки че броят на ваксинираните срещу Covid-19 расте, а мерките бяха разхлабени и хората прекарват повече време навън.

Силните нови заглавия ще бъдат от съществено значение за запазване на набраната инерция, предвид конкуренцията от Xbox на Microsoft, твърдят анализатори.

Групата прогнозира, че хардуерните продажби на PS5 ще достигнат 14,8 млн. бройки през фискалната година до март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още