IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony не успя да отговори на очакванията за печалба

Обезценка от продажбата на подразделението за батерии е натежала върху ръста на печалбата от конзолите PlayStation

09:41 | 01.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският производител на потребителска техника Sony не успя да отговори на очакванията за печалбата за второто тримесечие, след като обезценка от продажбата на подразделението за батерии е натежала върху ръста на печалбата от конзолите PlayStation, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба за периода до края на септември е в размер на 45,7 млн. йени (436 млн. долара), заяви базираната в Токио компания във вторник. Средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бе за 49,7 млрд. йени, преди компанията да разкрие обезценката за 33 млрд. йени заради продажбата на непечелившото си подразделение за батерии на Murata Manufacturing.

Инвеститорите вероятно ще пренебрегнат тази еднократна обезценка и ще се фокусират върху бизнеса с геймърски конзоли на Sony – основния двигател на печалба. Приходите от подразделението са нараснали, макар че не са били представяни нови продукти преди очилата за виртуална реалност и подобрена версия на PlayStation 4.

Sony разчита на игрите тази година, за да компенсира загубите от подразделението си за визуални сензори. През април компанията трябваше да спре временно производството на чипове, използвани в смартфони и цифрови камери, заради земетресенията в страната.

„Фокусът е върху инерцията от PlayStation”, каза Деймиън Тонг, анализатор в Macquarie Group, преди представянето на печалба. „Визуалните сензори би трябвало да се върнат към печалба до следващото тримесечие“.

Главният изпълнителен директор Казуо Хираи разчита на подразделението за конзоли – най-голямото по приходи, докато продава непечеливши бизнеси и възстановява операции след земетресенията през април. Тези усилия явно се отплащат, тъй като акциите на Sony са поскъпнали с над 10% тази година спрямо спад от 8,4% на индекса Nikkei 225.

В понеделник компанията съобщи за обезценка вследствие на продажбата на подразделението си за батерии за 17,5 млрд. йени (167 млн. долара) и трансфера на 8500 служители. Засегнатите служители представляват едва 6,8% от общо 125 300 служители на Sony към март. Компанията намали и прогнозата си за печалба за фискалната година с 10% до 270 млрд. йени.

Sony обяви продажбата през юли, без да разкрива цената на сделката, но предупреди, че тя вероятно ще има негативно влияние върху печалбата. Компанията намали и оценката си за нетна печалба за годината с 25% до 60 млрд. йени (572,4 млн. долара), но запази тази за продажбите си – 70,59 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още