IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank планира IPO на бизнеса си за смартфони

С първичното публично предлагане концернът възнамерява да набере 18 млрд. долара

09:52 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според медийни публикации японският технологичен гигант SoftBank планира да изкара на борсата своя бизнес със смартфони и с това да набере 18 млрд. долара. Това разделяне ще сложи край на трансформацията на японския телекомуникационен конгломерат в глобален технологичен инвеститор и ще представлява едно от най-големите IPO-та на страната, пише японският бизнес всекидневник Nikkei.

Компанията майка ще продаде около 30% от SoftBank Corp. Планира се тя да кандидатства за първичното публично предлагане на Токийската фондова борса още между март и май, като целта е дебютът на акциите в Токио и другаде, вероятно в Лондон, да бъде около есента, съобщи вестникът, без да споменава източниците си на информация.

Едно IPO в размер на 2 трилиона йени (18 млрд. долара) ще съперничи по размер на това, оценено на 2,2 трлн. йени през 1987 г. на Nippon Telegraph and Telephone, отбелязва Nikkei, което го прави едно от най-големите IPO-та на Япония.

В изявление от понеделник SoftBank потвърждава, че листването е една от опциите за финансиране, които се обмислят, но все още не е взето финално решение. 

Борсовият дебют ще има за цел да даде на звеното за мобилни телефони по-голяма автономия в групата, която вече се превърна в международна инвестиционна компания през последните години, съобщава вестникът. SoftBank ще използва приходите, за да инвестира в области, които обещават растеж, като например закупуване на дялове в чужди компании за информационни технологии, пояснява Nikkei.

SoftBank вече инвестира агресивно в редица технологични компании по целия свят, най-вече чрез своя базиран в Лондон и оценен на 98 млрд. долара Vision Fund – най-големият технологичен фонд в света. През миналия месец тя заяви, че ще придобие голям брой акции на Uber Technologies в сделка, която оценява стартъпа на 48 млрд. долара.

„Бъдещето на SoftBank ще се съсредоточи по-малко върху бизнеса с мобилни телефони и повече върху разпределянето на пари, за да се изгради най-голямото портфолио от инвестиции в бъдещи технологии и бизнес модели", казва Ерик Гордън, професор в базирания в Мичиган Ross School of Business.

„Има смисъл да се отдели мобилният бизнес чрез публично предлагане, което ще предостави на SoftBank повече пари, за да продължи стратегията си за инвестиране в компании с потенциално високи перспективи за растеж", казва Гордън. „Това е начин за получаване на капитал без добавяне на дълг или размиване на дяловите участия на SoftBank в растящите компании".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още