IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на TikTok също планира да произвежда чипове

Компанията е пуснала десетина обяви за работа в тази област

14:51 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайската компания ByteDance, която е собственик на TikTok, планира да започне да разработва полупроводници, разкриват обяви за работа, публикувани от нея, и източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Планът все още е в начален етап на развитие, а фокусът на компанията е в чипове, базирани на технологията на Arm.

ByteDance е публикувала дузина свързани с чипове обяви за работа на официалния си уебсайт. Местата са базирани в Пекин и Шанхай.

Компанията е сформирала екип, който да проучи разработката на чипове с изкуствен интелект, разкрива ByteDance пред китайското бизнес списание Caijing.

ByteDance не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Китайските технологични гиганти увеличават усилията си в посока собствен дизайн на чипове – знак за амбициите на страната да намали зависимостта си от чуждестранни производители като Qualcomm и Nvidia.

Същевременно американските санкции, наложени на Huawei Technologies, попречиха на китайския телекомуникационен гигант да получава компоненти, включително и чипове, което засегна бизнесът му със смартфони.

Китай е най-големият купувач на чипове в света, но изостава по възможности сам да произвежда чиповете си спрямо играчи като Съединените щати, Япония и Южна Корея.

Според компанията за пазарни проучвания ICInsights през 2020 г. в Китай са продадени чипове за 143 млрд. долара. От тях, произведените в Китай полупроводници, са за едва 22,7 млрд. долара, а само 8,3 млрд. долара са от чипове, направени от компании, чиито централи са в азиатската страна.

Китайският гигант в областта на търсачките Baidu завърши кръг на финансиране на своето звено за чипове Kunlun, който го оценява на около 2 млрд. долара. Същевременно Baidu обмисля да направи подразделението самостоятелна компания.

От своя страна, Alibaba Group представи собствен чип с изкуствен интелект за облачни продукти още в края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още