IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият телевизионен бизнес препъва LG

Нетната печалба на южнокорейския производител спада с 58% за тримесечието до 32 млн. евро

17:58 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търсенето на телевизори с марка&nbsp;LG спада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търсенето на телевизори с марка LG спада. Снимка: Ройтерс

Добрите резултати в поделението за смартфони се оказаха недостатъчни за южнокорейският производител на потребителска електроника LG, за да компенсира спада в слабия бизнес с телевизорите.

Нетната печалба на LG Electronics Inc се сви сериозно през първото фискално тримесечие. Чистата печална на концерна възлиза на 38 млрд. вона (около 32 млн. евро). Това е с 58 на сто по-малко от преди година. Оперативната печалба на LG се свива през първото тримесечие с 36 на сто до 305 млрд. вона. Приходите стагнират на равнище от 14 трлн. вона. 

За първи път от четири години насам поделението за телевизори излиза на загуба заради слабото търсене. Това е сериозен удар за концерна, който залага на стабилния бизнес с телевизори, за да компенсира спадовете при продажбите на смартфони. Откакто съществува тази продуктова категория, това поделение на LG отчита ту загуба, ту печалба. 

Засега компанията не успява да се конкурира с гигантите в бранша Samsung и Apple.

LG залага изключително много на представения през тази седмица нов премиум модел G4. Основният акцент в новия модел ще е неговата камера. LG използва специален цветови сензор, който подобрява чувствително качеството на снимките. Така се оказва, че в зависимост от постъпилата информация от RGB спектъра смартфонът променя снимката така, че тя да е по-естествена. Самата камера е 16 мегапикслова с f/1.8 бленда, която допуска с до 80% повече светлина.

Екранът, също като G3, е 5,5-инчов с Quad HD резолюция, но чувствително подобрен и носещ името IPS Quantum Display. Според производителя той e с 20% по-богати цветове, 25% по-добра яркост и 50% по-добър контраст от преди.

G4 идва с чипсет Snapdragon 808, разполагащ с 64-битов процесор с четири Cortex А53 ядра и две ядра Cortex A57, както и графичен чип Adreno 418. Освен това има 3GB RAM, 32 GB вградена памет, както и microSD слот за карти. Батерията е с капацитет 3000 mAh, а моделът работи с операционна система Android 5.1 Lollipop.

По-рано днес разочароващи данни дойдоха и от друг корейски производител - Samsung. През първото тримесечие оперативната печалба е спаднала до равностойността на 5,1 милиарда евро (6 трлн. вона), което е срив от 29,6%  на годишна база. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още