IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на чипове донесе 19% скок на печалбата на TSMC

Компанията успя да надмине пазарните очаквания

10:07 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing отчете 19,4% ръст на печалбата за първото тримесечие, с което надмина пазарните очаквания благодарение на силното търсене на чипове на най-големия поддоставчик на полупроводници в света, предава Ройтерс.

Бизнесът на тайванската компания беше допълнително подкрепен и от глобалния недостиг на полупроводници, който първоначално принуди автомобилните компании да намалят производството си, но сега засяга и производителите на смартфони, лаптопи и дори бяла техника.

Нетната печалба на TSMC за периода от януари до март е достигнала 139,7 млрд. нови тайвански долара (4,93 млрд. щатски долара) спрямо 134,01 млрд. нови тайвански долара средна прогноза на 22 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Приходите са скочили с 25,4% до 12,92 млрд. долара, почти в съответствие с по-ранната прогноза на компанията за 12,7 млрд. до 13 млрд. долара.

През този месец TSMC заяви, че планира да инвестира 100 млрд. долара в следващите три години в увеличаването на капацитета на своите заводи. Новината беше обявена дни, след като Intel разкри плана си за 20 млрд. долара за разширяване на капацитета си за производство на високотехнологични чипове.

Тайванската компания вече обяви, че планира да похарчи между 25 млрд. и 28 млрд. щатски долара тази година за развитието и производството на по-модерни чипове.

Анализаторите са оптимистично настроени към плана за голяма експанзия, тъй като очакват глобалното търсене на чипове да скочи, след като 5G технологиите и приложенията с изкуствен интелект навлязат по-сериозно в живота на хората.

Цената на акциите на TSMC нарасна с 16% от началото на годината, а през миналата година записа над 50% увеличение, давайки на компанията пазарна капитализация от 558 млрд. долара – над два пъти повече от тази на Intel и над тази на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още