IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните продажби на чипове вероятно няма да опазят печалбата на Samsung

Първоначалната стратегия на компанията срещу Covid-19 в крайна сметка не проработи напълно

10:55 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Свързаната с коронавируса глобална промяна за работа от вкъщи засили търсенето на чиповете за памет на Samsung Electronics от страна на производителите на лаптопи и центровете за данни, но печалбата на компанията за първото тримесечие вероятно ще остане без промяна, тъй като пандемията отслабва продажбите на потребителска електроника, предава Ройтерс.

Южнокорейският технологичен гигант е най-големият производител на чипове, а неговите смартфони Galaxy са основен конкурент на продуктите на Apple.  

Очаква се Samsung, която прави и продукти за дома, както и дисплеи, да остави прогнозата си за печалбата за тримесечието между януари и март без промяна, когато я обяви във вторник. Освен това се очаква този показател да остане под натиск през следващите тримесечия заради влиянието на коронавируса върху работата на заводите и върху търговските обекти, които са затворени.

За тримесечието, което тъкмо приключи, се очаква Samsung да оцени оперативната си печалба на 6,2 трлн. вона (5,05 млрд. долара) – без промяна спрямо същия период година по-рано, според Refinitiv SmartEstimate.

Въпреки това миналия месец компанията предупреди, че пандемията ще засегне продажбите на смартфони и потребителска електроника през тази година, а анализатори твърдят, че продължаващата пандемия ще постави под риск по-високото търсене на чипове за памет.

„Ако Covid-19 продължи през 2020 г., прогнозата за пазара на чипове за памет може да се промени към по-лошо“, твърдят от Nomura в Южна Корея.

Когато епидемията започна от Китай миналата година, стратегията на Samsung беше да разпръсне производството си в страни като Виетнам и Индия, като се смяташе, че този ход ще ѝ се отплати. Конкуренти като Apple бяха засегнати от проблеми с доставките, тъй като Китай спря работата на заводите и постави под карантина градовете, за да контролира разпространението на коронавируса.

По-рано тази година Apple обяви, че няма да успее да изпълни прогнозата за печалбата си заради спирането на производството и затварянето на магазините в Китай.

Но докато вирусът се разпространява по целия свят, Samsung също трябваше да затвори заводите и търговските си обекти в Европа, Индия и Съединените щати, което допълнително притесни инвеститорите. Цената на акциите на Samsung Electronics вече се е свила с 15% от началото на година, но се представя по-добре от целия пазар, който записва понижение от 22%.

Перспективите пред премиум смартфоните от серията Galaxy S20, които бяха пуснати пред малко повече от месец, изглеждат мрачни. 5G предложенията от тази серия се продават на една трета от цената им след премиерата (1308 долара) в Южна Корея, твърди представител на местен телекомуникационен оператор, цитиран от Ройтерс.

Hanwha Investment & Securities оценява, че продажбите на Samsung са се свили със 17 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано. Миналата година спадът на печалбата на звената за смартфони и чипове доведе до над двойно понижение на годишната печалба на Samsung.

Бизнесът с дисплеи, чиито клиенти са Apple и китайската Huawei Technologies, вероятно ще се върне към загубата след три поредни тримесечия на печалба. Това ще се дължи на слабото търсене от клиентите, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още