IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ протягат ръка на ZTE?

Сделката включва ангажимент на Китай за премахване на митата за внос на селскостопански продукти от САЩ

10:07 | 22.05.18 г.
САЩ протягат ръка на ZTE?

Пекин и Вашингтон се договориха за отпадане на съществуващото американско решение за забрана на американски компании да доставят услуги и продукти на китайската телекомуникационна компания ZTE Corp, предават световните агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Източници, отказали да бъдат названи, защото преговорите са поверителни, заявяват, че сделката включва ангажимент на Китай за премахване на митата за внос на селскостопански продукти от САЩ, както и обещание да се купуват "повече американски селскостопански стоки".

Бизнесът на ZTE бе сериозно засегнат от седемгодишна забрана, действаща от април. Компанията би спечелила значително, след като двете най-големи световни икономики отстъпиха от ръба на разгорещената търговска война при преговорите миналата седмица.

Компанията засега не отговоря на исканията на журналистите за коментар по въпроса.

Съветници на Белия дом заявиха публично, че забраната срещу ZTE се преразглежда, но фирмата все още ще бъде подложена на "тежки" наказания, включително промени в мениджмънта и на ниво Борд на директорите.

Сделката, макар и още да не е финализирана, вероятно ще стане факт преди или по време на планирано пътуване от министъра на търговията Уилбър Рос в Пекин следващата седмица. Това ще помогне за финализирането на по-широкото търговско споразумение за предотвратяване на търговска война.

ZTE е публично дружество, чийто най-голям акционер е китайско държавно предприятие. То получи наказание за нарушаване на споразумение от 2017 г., свързано с търговия с Иран и Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още