IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung залага на растеж на бизнеса си със смартфони през 2022 г.

Компанията се радва на стабилно търсене на чипове

10:28 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че се прицелва към по-голям дял от пазара на смартфони тази година с повече 5G модели. Освен това посочи, че може да има евентуално възстановяване на цените на чиповете му с памет още през първата половина на годината, предава Ройтерс.

Най-големият производител на чипове с памет и смартфони в света прогнозира възстановяване на глобалното търсене на технологични устройства, след като отчете най-добрата си печалба за четвърто тримесечие от четири години, въпреки че предупреди за продължаващи предизвикателства, свързани с проблемите с веригата на доставки и Covid-19.

Следващото поколение 5G смартфони ще отговаря за повече от половината от продажбите на смартфони на пазара през 2022 г., коментира Ким Сун-ку, който е вицепрезидент на мобилния бизнес.

„Нашата стратегия на масовия пазар е активно да обхванем търсенето от хората, които искат да заменят телефоните си с 5G модели“, коментира Ким, допълвайки, че компанията ще преследва повече „глобални мегахитови модели“.

Анализатори твърдят, че това ще постави Samsung, която има около 20% дял от световния пазар на смартфони, срещу китайски конкуренти, предлагащи по-евтини устройства, като Xiaomi, Oppo и Vivo, на пазари извън Китай.

Южнокорейският гигант е предпазлив оптимист относно възможността за обрат в цената на DRAM чиповете, които са широко използвани в центровете за данни и технологичните устройства.

„Очакваме силно основно търсене, съсредоточено около сървърите, и голямо търсене на мобилни устройства от експанзията на 5G моделите“, твърди Хан Джин-Ман, изпълнителен вицепрезидент на бизнеса с полупроводници.

„Някои организации прогнозират, че цените на DRAM чиповете могат да се преобърнат през първата половина на годината. Смятаме, че това е възможен сценарий“, допълва той, въпреки че посочва проблемите с доставките, цените на суровините и геополитическите рискове като неизвестни в бъдещето.

Цената на DRAM чиповете спадна с 9,5% през четвъртото тримесечие спрямо предходното, сочат данни на TrendForce. Анализатори очакват допълнително понижение през текущото тримесечие. Прогнозите относно кога ще има възстановяване са разнопосочни.

За чиповете без памет Samsung твърди, че доставките ще останат проблем заради все по-голямото насочване към 5G устройства, търсенето на високоизчислителни машини, все по-големия аутсорсинг от фирмите за дизайн и производство на чипове, както и от продължаващото търсене на запаси.

Компанията е похарчила 90% от годишните си капиталови разходи за 2021 г., които достигнаха 48,2 трлн. вона (40,1 млрд. долара) за бизнеса с чипове, но отказа да даде прогноза за 2022 г.

Печалба от чипове

Samsung отчете 53% ръст на оперативната печалба за четвъртото тримесечие до 13,9 трлн. вона (11,6 млрд. долара). Печалбата на бизнеса с чипове – най-голямото ѝ подразделение – се е увеличила повече от два пъти спрямо същото тримесечие година по-рано, до 8,84 трлн. вона.

И все пак анализатори твърдят, че печалбата е по-ниска от очакваното от пазара заради консервативните доставки на чипове с памет, разходите за развойна дейност и еднократните годишни бонуси.

Samsung твърди, че печалбата се е оказала под първоначалната ѝ прогноза за продажби на чипове, след като компанията е решила да не действа агресивно по разширяване на продажбите, което подсказва желание да се постави приоритет върху печалбата, а не върху обемите.

Гигантът подсказва, че все още се оглежда за възможности за сливания и придобивания.

„Трябва да запазим капацитета си да инвестираме в неорганични възможности за растеж“, коментира Бен Су, изпълнителен вицепрезидент на Samsung, в отговор на въпрос за възвръщаемостта към инвеститорите.

През четвъртото тримесечие оперативната печалба на мобилния бизнес на Samsung е нараснала с около 9,9% на годишна база до 2,66 трлн. вона.

В сряда Samsung разкри, че ще представи най-новия си флагман модел на 9 февруари, което анализаторите очакват да повиши продажбите ѝ на смартфони.

Нетната печалба е скочила с 64 на сто до 10,8 трлн. вона. Приходите са нараснали с 24% на годишна база до рекордните 76,6 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още