IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung загуби 19 млрд. долара от капитализацията си за два дни

Акциите на компанията се потапят с над 7% заради продължаващите проблеми с Note 7

09:21 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на Samsung Electronics Co. претърпя най-големия си срив от четири години насам, след като редица авиокомпании, регулатори и самата компания предупредиха потребителите да не ползват новото устройство Note 7, предава Bloomberg.

Проблемите идват в критичен за Samsung момент. Компанията пусна Note 7 миналия месец, за да му даде предимство преди старта на продажбите на новия iPhone на Apple Inc., който беше представен официално в средата на миналата седмица. Това предимство обаче се стопи.

Акциите на Samsung се сринаха при откриването на сесията с 6,2 на сто. Спадът към 8,30 часа е от 7,6 на сто – най-големият от август 2012 г. Като се вземе предвид спада от 3,9 на сто от петък, Samsung изтрива около 19 млрд. долара от пазарната си капитализация. В момента тя е около 227 млрд. долара.

През уикенда американски регулаторни органи и компанията предупредиха притежателите да изключат и да не използват новия телефон. Последните предупреждения са на Комисията по проблеми на безопасността на потребителските стоки в САЩ (CPSC) и на Samsung, които в момента водят преговори за официално изтегляне на устройствата от пазара възможно най-скоро.

Батериите на около три дузини от телефоните, които бяха пуснати на пазара само преди три седмици, са се запалили или са експлодирали. Компанията вече обяви доброволна акция по замяна на 2,5 млн. телефона, които са вече при клиентите, която ще й струва около 1 млрд. долара. 

Акциите на дъщерното на Samsung дружество Samsung SDI Co., което произвежда батерии, загубиха 6,2 на сто от цената си до 96 хил. вона, най-сериозният дневен спад от 5 месеца. 

„Скорошното представяне на нови продукти от лидерите на световния пазар на смартфони са от решаващо значение за тяхното развитие“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Джон Бътлър.

„Проблемите на Samsung, а те са много важни в този момент, представляват положително развитие за Apple и нейната конкурентна позиция по отношение на корейците", казва Бътлър. „Ние бързо навлизаме в коледното тримесечие, така че Samsung трябва много скоро да изтегли от пазара проблемните устройства с дефектни батерии и да предостави нови бройки на разочарованите потребители, които вече са си ги купили“, допълва той.

Базираната в Суон компания вече анонсира доброволно глобално изтегляне на всички 2,5 млн. смартфона, които са продадени, а разходите за дружеството биха възлезли на около 1 млрд. доларa. 

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още