IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще представи сгъваеми телефони с квадратна форма

Анализаторите обаче продължават да се съмняват в зрелостта на пазара за сгъваеми апарати и възможностите за производството им

09:03 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics ще представи нов сгъваем смартфон с квадратна форма и актуализирани версии на своята водеща гама Galaxy S във вторник, като се стреми да съживи продажбите, след като предаде лидерската позиция при смартфоните на Apple Inc през последното тримесечие.

Преди събитието за представянето в Сан Франциско Samsung предостави в изненадваща телевизионна реклама в неделя в САЩ първи поглед върху новите квадратни апарати, които се сгъват като обръщащи се телефони и показват панел за известия от външната страна.

Очаква се Galaxy Z Flip да бъде по-евтин от Galaxy Fold, който се отваря като книга, отчасти поради по-компактния размер на екрана, казаха анализатори и източници. Fold се продава за 1980 долара.

Докато южнокорейската фирма се надява, че новият телефон ще помогне компанията да продължи да се възприема като иновативен лидер, потребителите ще се интересуват дали Samsung е преодоляла технологичните предизвикателства и проблемите на екрана, които я принудиха да забави продажбите на Galaxy Fold през миналата година.

„Сгъваемите телефони са скъпи и много трудни за производство. Ще отнеме време сгъваемите продукти да се превърнат в продукти за масовия пазар“, казва пред Ройтерс Нийл Маустън, анализатор от Strategy Analytics, очаквайки навлизането им на масовия пазар до 2022 г. или 2023 година.

„Засега сгъваемите продукти са супер-премиум продукт, който може да доведе до печалба или „халоефект “за марката Samsung“, добавя той. Халоeфектът (ефектът на ореола) е тенденцията на оценителя да оценява високо дадено нещо по много черти поради убеждението, че оценяваният има силно развита една черта: оценяваната черта, изглежда разпростира влиянието си върху останалите.

Ограниченото производство на дисплите ще ограничи способността на Samsung да повиши рязко производството на самите сгъваеми телефони, твърдят представители на индустрията и анализатори.

Очаква се продажбите да достигнат максимум 5 милиона бройки през тази година, или по-малко от 2% от общите доставки на смартфони на Samsung за 2019 г., твърди пред Ройтерс източник, запознат с въпроса. Samsung отказва коментар. 

Очаква се Samsung да пусне и три варианта на премиум смартфони от гамата Galaxy S, чиито продажби се очаква да надхвърлят тези на предшествениците, подпомогнати от конкурентни цени и мощни камери, твърди изследователската компания Counterpoint.

Samsung загуби лидерската си позиция на пазара на смартфони са сметка на Apple през декемврийското тримесечие според Strategy Analytics, тъй като по-евтините цени на iPhone 11 помогнаха на американската фирма да се наслади на най-добрия си растеж от 2015 г. насам. 

Въпреки че епидемията от коронавирус в Китай започна да упражнява натиск над световната верига на доставки и тежи над производството на смартфони, южнокорейската фирма е най-слабо засегната сред големите производители, тъй като основната ѝ производствена база е във Виетнам, смятат анализатори.

Изследователската фирма TrendForce прогнозира, че световното производство на смартфони ще се свие с 12% през първото тримесечие до петгодишно дъно, но намали производствената си оценка за Samsung само с 3%.

Представянето във вторник ще отбележи и първия публичен дебют на новия ръководител на мобилните операции на Samsung Рох Тае-мун, който бе промотиран на позицията през януари. Рох помогна за промяната на бизнеса на Samsung и аутсорсинга на по-голямата част от производството на смартфони, за да се свият разходите и да се конкурира по-добре с по-евтините устройства на фирми като Huawei.

Като бивш ръководител на развитието на мобилните процеси, Рох се е грижил за разработката на серията Galaxy и е бил натоварен с вдъхването на нови сили на организацията в момент на засилване на конкуренцията, гласи съобщение от Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още