IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung представи по-евтин 5G телефон

Galaxy A71 демонстрира най-новите усилия на компанията да увеличи продажбите на 5G смартфони, докато клиентите не са склонни да дават високи суми за апарати

09:03 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Най-големият производител на смартфони в света се опитва да насърчи неуспешните продажби на 5G телефони в САЩ, адресирайки шока от коронавируса, който може би е накарал клиентите да не купуват телефони.

Galaxy A71 демонстрира най-новите усилия на компанията да увеличи продажбите на 5G смартфони, докато американците и европейците изпитват икономическо напрежение от пандемията на коронавирус и произтичащата от това рецесия.

A71 ще бъде най-евтиният  телефон с поддръжка на 5G в САЩ и Европа, който излиза на цена от 599,99 долара или около половината от цената на водещата линия Galaxy S 5G, която направи своя дебют преди няколко месеца.

Дори преди пандемията потребителите бяха предпазливи по отношение на стойността на 5G предвид ограниченото покритие и по-малкото възможности за устройства в сравнение с това, което е достъпно за по-старите мрежи. На фона на високата безработица и високя брой американци, които получават обезщетения за безработица в САЩ, както и на фона на факта, че много хора все още са свързани към Wi-Fi, докато работят у дома, потребителите виждат малко причини да преминат към 5G - и да платят премуим цената за тази технология, пише WSJ.

„Това, което виждаме на фона на икономическата ситуация и пандемията, е, че надпреварата за 5G се ускорява по отношение на разходите“, казва Уейн Лам, браншови анализатор на свободна практика. „Очаквахме 5G да остане премиум за малко по-дълъг период, но на фона на пазарните условия и изискванията на операторите и нуждите на потребителите този период определено намалява в цената ще падне много по-бързо, отколкото при предишната технология“.

В началото на годината 5G все още беше изключително функция за премиум телефони, ограничена до флагманските предложения и продавана за четирицифрени суми. Galaxy S20 Ultra на Samsung предлага четири камери, включително телеобектив в долната част на цена от 1400 долара. Китайският Huawei Technologies Co., друг водещ производител на телефони, сдвои 5G способност с тройна камера с бранда Leica Camera AG, дълготрайна батерия и цена от приблизително 1240 долара цена на своя Mate 20X, продаван извън САЩ.

Samsung заложи особено много на 5G, като настояваше да пусне първите устройства на пазара и след това да налива пари в маркетингова кампания, за да спечели нетърпеливите клиенти.

Apple Inc., най-големият конкурент на Samsung в САЩ, се очаква да представи първия си 5G iPhone тази година. Компанията вече представи тази година по-евтина версия на своя iPhone, за да привлече клиентите, чувствителни към цените.

Анализаторите прогнозираха бърз ръст на разпространението на 5G през 2020 г. Но след това удари пандемията, затвори много търговски обекти и принуди повечето американци да работят от дома, нанасяйки удар върху общите продажби на смартфони. Доставките на устройства са се сринали с близо 20% през последното тримесечие в сравнение с предходната година, показват данни на Strategy Analytics, браншова изследователска фирма.

Продажбите на телефони на Samsung през този период паднаха до 58,3 милиона устройства, което е спад от 18% спрямо година по-рано. Концернът е доставил само около 3,3 милиона 5G устройства в САЩ, въпреки ранното представяне на Galaxy S20 през февруари, показват данни на Strategy Analytics.

В САЩ 5G покритието остава много слабо, а основните национални мобилни оператори поеха по различни пътища в осигуряването на свързаност. Това заглуши желанието за покупки на потребителите, опитвайки се да разберат защо трябва да отворят портфейлите си за 5G устройства, особено като отсъстват „приложения убийци“, които да се възползва от предимството на новата технология - високата скорост.

Въпреки това Samsung не се отказва от опита си да удиви клиентите си с функции дори и при по-евтиния 5G смартфон. A71 има четири задни камери и 6,7-инчов дисплей, но използва по-малко мощни чипове и се помещава в пластмаса, а не в метал и стъкло, за да намали производителят разходите. Със своя 6,7-инчов дисплей телефонът изпъква сред другите предложения в средния клас. В България телефонът се предлага официално от A1 и Виваком – на цени от 19,50 лева на месец или 399,98 лева в брой с тарифен план A1 One Unlimited 5XL и от 28,98 лв. на месец с план Smart L+ на Виваком.

Операторите също са нетърпеливи да увеличат слабите продажби и да възстановят част от парите, които са инвестирали в изграждането на тези нови мрежи, пояснява Кен Хиерс, директор в Strategy Analytics. „Операторите инвестират милиарди в разгръщането на 5G мрежи", каза той. "Ако те не получават трафик от тях, това е като изграждане на магистрала и никой да не кара по нея“.

Търговските магазини по света започнаха да отварят отново бавно след пика на блокадите заради пандемията - в един момент повече от половината от основните магазини на операторите в САЩ бяха затворени. Но възстановяването на продажбите до предишния им темп ще бъде трудно, тъй като дейността в търговските обекти все още не е напълно възстановена, заяви Джефри Мур, ръководител Wave7 Research, изследователска компания в областта на телекомуникационната индустрия.

Анализаторите смятат, че все още очакват разпространението на 5G устройства да нарасне, макар и вероятно към края на годината и след пускането на 5G телефон от Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още