IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung очаква 26% ръст на печалбата за четвъртото тримесечие

Компанията ще разкрие пълния си финансов отчет по-късно този месец

10:12 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics обяви днес, че оперативната ѝ печалба за тримесечието, приключило през декември, вероятно е нараснала с 26% спрямо година по-рано до 9 трлн. корейски вона (8,22 млрд. долара), пише CNBC.

Резултатът почти съответства на очакваните от анализаторите 9,1 трлн. вона според Refinitiv SmartEstimate.

Цената на акциите на Samsung Electronics в Южна Корея скочи със 7,12% днес.

Компанията заяви, че консолидираните ѝ приходи от продажби за четвъртото тримесечие вероятно ще достигнат 61 трлн. вона, или с близо 2% повече спрямо година по-рано. Samsung не разкрива как се е представило всяко от звената ѝ, в това число и генериращият основната ѝ печалба бизнес с чипове.

Пълните резултати за тримесечието се очаква да бъдат обявени по-късно този месец.

Корейският вон и продажбите на смартфони

Прогнозата на Samsung се оказа под тези на анализаторите по две причини, твърди старши анализаторът в Macquarie Equities Research Даниел Ким.

„Първо, силният корейски вон спрямо редица основни валути като щатския долар и еврото“, коментира той. „Другата причина са „разочароващите“ продажби на смаррфони, които а особено непостоянни в последните тримесечия“, твърди Ким.

Но анализаторът очаква акциите на компанията да се представят добре. Той посочва, че очаква средните  търговски цени на чиповете вероятно ще се повишат, което ще е от полза на бизнеса с полупроводници на компанията.

„Продължителността на този възход при чиповете за памет вероятно ще е много по-дълга, отколкото мнозина очакват. Така че съм много спокоен с прогнозата си за твърде доброто представяне на акциите“, коментира Ким, допълвайки, че Samsung остава „една от най-евтините акции на производители на чипове в глобален мащаб“.

Но оперативната печалба и консолидираните приходи от продажби са се свили на тримесечна база според днешната прогноза.

За трите месеца между юли и септември, най-големият производител на смартфони в света отчете 59% скок на годишна база на оперативната печалба до 12,35 трлн. вона, отчасти заради по-голямото търсене на смартфони и потребителска електроника.

Но Samsung предупреди, че очаква печалбата ѝ да се свие през тримесечието до декември заради по-слабото търсене на чипове за памет и по-голямата конкуренция на пазара на смартфони.

Миналия месец от Counterpoint Research заявиха, че iPhone 12 на Apple се е превърнал в най-продавания 5G модел смартфон за октомври, следван от iPhone 12 Pro. Това се случва и въпреки забавянето на пускането на устройствата, което доведе до само две седмици, в които те бяха в продажба през месеца. И двата модела iPhone детронираха Galaxy Note 20 Ultra 5G, който беше най-продаваното 5G устройство през септември, допълват от Counterpoint.

Очаква се Samsung да представи новата версия на своите Galaxy флагмани през следващия четвъртък, като премиерата ще бъде доста по-рано от обичайното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още