IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung обмисля завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара

Важен фактор за решението на корейския концерн е възможността да получи различни стимули от местните власти

09:39 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен концерн Samsung Electronics възнамерява да инвестира 17 млрд. долара за строителството на фабрика за чипове в Аризона, Тексас, или в Ню Йорк.

Samsung проучва два района във и около Финикс, две места във и близо до Остин и голям индустриален кампус в окръг Дженесий в западната част на Ню Йорк, твърди Bloomberg, позовавайки се на източници. 

Важен фактор дали Samsung ще продължи напред с плановете ще бъде наличието на стимули от страна на правителството на САЩ за компенсиране на стимулите, предлаганите от чужди страни, и по-евтини разходи в други части на света, твърди човек, запознат с въпроса.

Предложението се случва в момент, в който САЩ се опитват да отделят милиарди долари за финансиране за увеличаване на производството на чипове в страната и намаляване на зависимостта си от Тайван, Китай и Южна Корея. Новите стимули за производство на чипове са включени в Закона за разрешение за национална отбрана, приет през януари, въпреки че мерките все още не са получили финансиране. 

Предложената от Samsung фабрика ще дава работа на до 1900 души и ще се очаква да заработи до октомври 2022 г., става ясно от кореспонденцията, прегледана от The Wall Street Journal между Samsung и властите на Гудиър, Аризона - едно от местата, които компанията разглежда. Както е обичайно за големите индустриални проекти, местните власти предлагат редица стимули, включително данъчни облекчения и подобрения на инфраструктурата, за да привлекат фабриката, става ясно от писмото.

В исторически план САЩ не са предлагали федерална помощ за заводи за чипове. Но пандемията на коронавируса подчерта как прекъсванията в глобалната верига на доставки могат да спрат потока от ключови продукти, необходими за създаването на жизненоважни технологии, вариращи от 5G смартфони до реактивни самолети, и предизвика интереса на САЩ да станат по-самодостатъчни.

С нарастването на чип индустрията в Азия през последните десетилетия американският дял в производството на чипове в глобален план е спаднал до около 12%, показва доклад на Boston Consulting Group от миналата година. Според анализаторската компания ще е необходима значителна нова финансова помощ, за да може страната да обърне тенденцията. Samsung не е коментирала темата.

Ходът на Samsung ще последва миналогодишното инвестиционно решение на конкурентната компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

TSMC е производител на чипове по договор, което означава, че произвежда чипове според чужди дизайни като поддоставчик. Samsung има договор за производство на чипове, който ще бъде фокусът на новия завод в САЩ, но също така разполага с множество собствени потребителски продукти, които използват чипове, идващи от фабриките му.

Някои анализатори поставят под въпрос способността на Samsung да завладее значителен дял от пазар, доминиран от TSMC, който ще похарчи рекордните 28 млрд. долара тази година, за да гарантира, че остава в челните редици на технологията и капацитета. От своя страна подразделението за чипове на Samsung е похарчило 26 милиарда долара за капиталови разходи през 2020 г., но това до голяма степен е в подкрепа на доминиращия му бизнес с памети и не всичката експертиза в създаването на памети е пряко свързана със създаването на усъвършенствани логически чипове.

Процесорите са по-сложни за производство от паметта и тяхната производствена възвръщаемост е по-трудна за контрол и мащабиране.

Samsung има съоръжения за производство на чипове в Остин от 90-те години и се разширява там през годините. Компанията е закупила допълнителна земя в близост до съществуващите си съоръжения през миналата година, показват местните имотни регистри. През следващата седмица тя иска местните власти да преместят пътното платно в близост до тези съоръжения, става ясно от дневния ред на Общинския съвет. Дискусии относно стимулите за развитие на проекта се появиха в дневния ред на властите в Остин и близкия град Тейлър.

Представители на местните власти в Тексас, Аризона и Ню Йорк или са отказали коментар по темата, или не са отговорили на исканията за коментар.

Вълната от планове за нови заводи за производство на чипове в САЩ допълнително усложнява промените, които се случват в индустрията като цяло.

Intel Corp., водещият производител на чипове в САЩ, изостава от чуждестранните си конкуренти и планира да възложи производството на повечето от най-модерните си чипове на производители в Азия. Решението на Intel за повече аутсорсинг се случва, докато конкурентите отблъскват господството на американския концерн, подпомогнати от чипове, които се конкурират или надвишават производителността на тези на Intel, както и от нарастващите цени на акциите, които предизвикват разрастването на придобиванията. 

Гигантът в областта на графичните чипове Nvidia Corp. предлага да купи британската компания за проектиране на чипове Arm Holdings за 40 млрд. долара, което би било най-голямата сделка в индустрията досега. Конкурентите на Intel Advanced Micro Devices Inc. и Analog Devices Inc. са готови да натрупат ръст чрез собствената си мегасделка.

Samsung до голяма степен се справи с бързата консолидация. Нейният мениджмънт отново е в криза, след като заместник-председателят на компанията и фактически лидер Лий Дзие-юн се върна в затвора в понеделник след повторно разглеждане на делото в Апелативния съд в Сеул по продължително дело за подкуп. Лий, наследник от трето поколение, е отговорен за одобряването на всички основни бизнес решения.

52-годишният Лий, който е внук на основателя на Samsung, излезе на свобода през 2018 г., когато апелативен съд облекчи първоначалната му петгодишна присъда. Лий прекара близо година в затвора. През 2019 г. Върховният съд на Южна Корея разпореди повторно разглеждане, което доведе до днешната присъда.

Южнокорейският закон дава на съдиите право на преценка дали да отложат присъди до три години. Но докато произнасяха решението в понеделник, съдиите от Върховния съд в Сеул заявиха, че смятат, че обвиненията на Лий изискват той да прекара повече време в затвора.

Отсъствието на Лий за втори път за четири години оставя Samsung без ръководител, докато технологичният гигант се бори да очертае пътя си във време на пандемия. Лий е начело на Samsung, откакто баща му получи инсулт през 2014 г. Очакваше се наследникът да поеме председателството, след като Лий Кън-хе почина през октомври.

Конгломератът Samsung включва десетки дъщерни компании – от звеното за производство на електроника до тематични паркове и биофармацевтичен бизнес. Всички ключови решения изискват одобрението на Лий.

Случаят е свързан с даването на подкуп на предишния президент на страната и на неин близък съветник с цел получаването на одобрение за сливането на две от звената на Samsung, което изискваше подкрепата на държавния пенсионен фонд на Южна Корея. През 2017 г. на Лий му беше повдигнато обвинение, че е организирал даването на подкупи за около 30 млрд. южнокорейски вона, или около 27 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още