IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung детронира Apple и отново е производител номер едно на смартфони

На южнокорейския гигант се падат една пета от продажбите за първото тримесечие

15:17 | 29.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics си върна короната от Apple и отново е най-големият производител на смартфони в света, отговаряйки за една пета от общите продажби в света за първото тримесечие, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Canalys, цитирани от Ройтерс.

Китайската Xiaomi записа най-доброто тримесечно представяне в историята си, след като продажбите ѝ скочиха с 62% до 49 млн. телефона и достигна 14% пазарен дял, заемайки трета позиция след Samsung и Apple.

През първото тримесечие общите продажби на смартфони в света са се увеличили с 27% до 347 млн. бройки след отварянето на китайската икономика и бързото пускане на ваксините в САЩ, които породиха надежди за икономическо възстановяване.

Южнокорейската Samsung продаде 76,5 млн. смартфона през тримесечието, за да грабне 22% дял от пазара, обяви Canalys. Днес компанията отчете 66% ръст на тримесечната печалба от мобилния си бизнес благодарение на силните продажби на серията Galaxy S21.

Canalys твърди, че Apple е продала 52,4 млн. броя iPhone в периода от януари до март, слизайки до второто място с 15% пазарен дял, след като през предходното тримесечие привлече китайските купувачи с 5G версията на iPhone 12.

Хората, преминаващи към новите модели iPhone, са подкрепили продажбите, а компанията заяви, че общите продажби в Китай почти са се удвоили.

Миналата година хората се насочиха към покупки на смартфони и други устройства, след като се наложи да прекарват повече време у дома заради пандемията. Това допринесе за глобалния дефицит на чипове, който засегна редица индустрии – от автомобилната до тази за бяла техника.

„Доставките на ключови компоненти, като чипове, бързо се превърнаха в основно притеснение и ще засегнат продажбите на смартфони през следващите тримесечия“, коментира Бенджамин Стантън от Canalys.

Apple заяви, че недостигът на чипове може да струва на компанията между 3 млрд. и 4 млрд. долара приходи за тримесечието от април до юни, като ще засегне основно iPad и Macbook.

Продажбите на смартфони на китайските брандове Oppo и Vivo също са скочили през  последното тримесечие, обяви компанията за пазарни проучвания.

Китайската Huawei, бивш номер едно, който засегнат от американските санкции, зае седмо място с 18,6 млн. продадени бройки, след като продаде своята марка за нискобюджетни телефони Honor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Ябълницата в Европа отдавна изостава, преди година-две бяха до под 15%, вече може и под 10% да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още