IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси чипове от Китай, след като западните компании ѝ обърнаха гръб

Страната се нуждае от микрочипове са разплащателните карти "Мир"

19:07 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Русия се обръща към производители на микрочипове в Китай, за да заобиколи западните санкции, които засилиха търсенето на банкови карти, свързани с платежната система „Мир“, обяви директор на вътрешната за страната система, цитиран от Ройтерс.

Западните санкции, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, спряха достъпа на Москва до международната финансова система и почти половината от нейните 640 млрд. долара в златни и валутни резерви.

Олег Тишаков, член на борда на Националната система за разплащания с карти (НСПК), твърди, че Русия е изправена пред недостиг на микрочипове, тъй като азиатските компании спират производството предвид коронавирусната пандемия, а европейските доставчици са спрели да си сътрудничат с Москва след санкциите.

„Търсим нови доставчици на микрочипове и открихме няколко в Китай, като процесът по сертифициране е в ход“, коментира Тишаков на пресконференция днес, без да разкрие повече подробности.

Част от най-големите руски банки вече нямат достъп до глобалната банкова система SWIFT, а международните разплащателни карти Visa и Mastercard спряха да обслужват руски сметки в чужбина. Връзката на „Мир“ с Apple Pay беше прекъсната през март.

НСПК е издала над 2 млн. карти „Мир“ от края на 2021 г. и март 2022 г., сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни на системата.

Всички големи руски банки отчитат повишено търсене на местната карта, която някои издават съвместно с китайската UnionPay – алтернативна на Visa и Mastercard разплащателна система за покупки от руснаци в чужбина.

Картите „Мир“ са приемани и от някои банки в Турция, Виетнам, Армения, Узбекистан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и отцепилите се от Грузия региони на Южна Осетия и Абхазия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още