IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващата прогноза на Intel срина цената на акциите ѝ с 6%

Производителят на чипове стана поредната компания, която не може да даде прогноза за цялата година

09:53 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Intel даде по-ниска прогноза от очакваната от Wall Street за печалбата си за второто тримесечие, позовавайки се на цената на подготвянето нов чип за персонални компютри и заяви, че не може да даде прогноза за цялата година заради икономическата несигурност, причинена от пандемията на коронавируса, предава Ройтерс.

Книжата на Intel понижиха стойността си 6 на сто, след като директорите се опитаха да подготвят инвеститорите за възможността за краткосрочен спад в търсенето на процесорите на компанията от центровете за облачни услуги, както и за намаляване на покупките на персонални компютри от страна хората, които са затворени в домовете си, ако икономиката навлезе в рецесия.

„Наистина е трудно да мислим за втората половина на годината от гледна точка на това как ще изглежда търсенето, в сравнение с това какво смятахме, че ще е, когато първоначално направихме прогнозата си“, коментира главният финансов директор Джордж Дейвис пред инвеститорите.

Пандемията на Covid-19 засегна индустрията за чипове, като спря операциите ѝ, тъй като заповедите за блокади повлияха на страните във веригата на индустрията за чипове, като Малайзия, където операциите в сектора получиха позволение да бъдат възстановени, но въпреки това имаха проблеми.

Главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон заяви, че компанията „временно ще трябва да сложи на пауза“ няколко проекта заради ограниченията на властите в няколко града, но заводите на Intel до голяма степен са успели да отговорят на търсенето.

В интервю за Ройтерс Дейвис коментира, че поръчките на хората, стоящи у дома по целия свят, са засилили търсенето на чиповете на Intel през последното тримесечие. По думите на Дейвис е имало ръст и на търсенето на персонални компютри.

Има и ръст на търсенето на чипове за центрове за данни през тримесечието, „тъй като хората са искали да се уверят, че тяхната инфраструктура може да отговори на изискването да имат толкова много служители, работещи от дистанция. А очевидно при облака има много по-голяма активност“.

Но Дейвис твърди, че Intel очаква по-ниски брутни маржове за второто тримесечие, защото разходите за подготовката на новия чип “Tiger Lake” за пазара на персонални компютри са високи. Intel планира да продава тези чипове от третото тримесечие. Именно тези разходи станаха причина прогнозата за печалбата на Intel за новото тримесечие да се окаже под очакванията на Wall Street, допълва Дейвис.

Според него това няма да се отрази на маржа за цялата година, защото Intel ще успее да продаде чипове с по-високи маржове през третото тримесечие, когато разходите от подготовката им вече ще са били обработени през второто тримесечие.

По-слабата прогноза натежа и на книжата на други производители на чипове. Цената на акциите на Nvidia, Micron Technology, Applied Materials и Advanced Micro Devices се понижи с между 1 и 2% по време на следборсовата търговия.

Intel очаква коригираната ѝ печалба за второто тримесечие да е 1,10 долара на акция, спрямо очакваните от анализаторите 1,19 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Приходите от бизнеса, в който влизат решенията за персонални компютри, са нараснали с 14 на сто до 9,8 млрд. долара през първото тримесечие, надминавайки прогнозата за 9,34 млрд. долара.

По-високомаржовият бизнес с центове за данни отчете 43% повишение на приходите до 7 млрд. долара, докато анализаторите очакваха 6,32 млрд. долара според FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още