IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата отново поиска 12-годишна присъда за лидера на Samsung

Висшият съд на Сеул разглежда жалба на Лий Дзие Юн срещу петгодишната присъда за лишаване от свобода

10:35 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лий Дзие Юн в съдебната зала.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн в съдебната зала. Снимка: Ройтерс

Прокурори поискаха отново 12-годишна присъда за лишаване от свобода на милиардера Лий Дзие Юн, който е заместник-председател на Samsung Electronics. Той е обвинен в подкупване на президентски довереник с цел да засили контрола си върху най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, предава Bloomberg.

Лий е в ареста от февруари насам и е най-високопоставената бизнес фигура, въвлечена в скандала, който доведе до отстраняването на президента на страната Пак Кън-хе. 49-годишният Лий отрича всички обвинения, като твърди, че дори не е познавал довереника на Пак. 

Прокуратурата отправи искането си по време на заседание на Висшия съд на Сеул, който заседаваше по повод на жалба от Лий срещу присъдата от пет години, издадена през август от по-ниска инстанция. 49-годишният милиардер бе осъден от по-долната инстанция за подкупване на бившия президент Пак Кън Хе. Освен Лий, който е в ареста от февруари, са съдени още четирима бивши мениджъри на Samsung.

Първоинстанционният съд постанови, че подкупът е помогнал на Лий да засили контрола си над Samsung Electronics, перлата в короната на най-големия конгломерат в страната и една от най-добрите технологични компании в света.

„Обвиняемите казват, че са загрижени за бъдещето на Samsung Group. Но това, за което те са наистина загрижени, е загубата на контрол и последващите икономически загуби за Лий“, заяви специалният прокурор Пак Юн-со пред препълнената зала с около 150 души.

Лий, в тъмен костюм и бяла риза без вратовръзка по време на изслушването на жалбата, по-рано в сряда отрече обвинението в подкуп и неотдавнашните твърдения от страна на прокурори, че се е срещал с Пак насаме четири пъти, вместо по-рано признатите три срещи.

Очаква се Висшият съд на Сеул да издаде присъдата си до края на януари. Независимо от това коя страна загуби делото, тя може да отнесе случая до Върховния съд, окончателния апелативен съд на Южна Корея.

По-нисшият централен окръжен съд осъди през август мениджъра на пет години лишаване от свобода за даване на подкуп и по други обвинения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още