IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на чипове NXP придобива Freescale Semiconductor за над 40 млрд. долара

Сделката е четвъртото сливане и придобиване в сектора от началото на 2014 г. и най-голямата досега

10:35 | 02.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове NXP Semiconductors е постигнал споразумение да закупи по-малката партньорска компания Freescale Semiconductor, осъществявайки по този начин сливане за над 40 млрд. долара, пише CNBC.

Сделката, която бе обявена официално от двете компании късно в неделя, ще направи новия гигант лидер на пазара на автомобилни и промишлени интегрални схеми.

Освен всичко споразумението е ясен знак, че компаниите от сектора си възвръщат доверието да осъществяват големи сливания и придобивания в момент, когато техните основни клиенти, като например производителите на мобилни телефони, имат за цел да консолидират доставчиците си. Freescale е един от най-големите партньори на Amazon в производството на популярния електронен четец Kindle.

Сделката е четвъртото сливане и придобиване в сектора на производителите на интегрални схеми през тази година и най-голямата досега.

През миналия месец Avago Technologies заяви, че ще придобива безжичната мрежова компания Emulex за повече от 600 млн. долара, докато MaxLinear закупуви Entropic Communications за 287 млн. долара. През януари пък Lattice Semiconductor се сдоби с акциите на Silicon Image за 600 млн. долара.

Акционерите на Freescale ще получат по 6,25 долара в брой и дял от 0,3521 в новия гигант за всяка своя акция. По този начин общата капитализация на Freescale достигна 11,8 млрд. долара.

Компаниите очакват споразумението да бъде финализирано през втората половина на тази година. NXP ще финансира сделката с 1 млрд. долара в брой, 1 млрд. долара нов дълг и около 115 млн. от акциите си. Акционерите на Freescale ще притежават около 32% от обединената компания.

Базираната в Айндховен, Холандия, NXP работи в повече от 25 страни и постигна приходи от 5,7 млрд. долара през 2014 г. Freescale, която е със седалище в Остин, Тексас, също така е активна на повече от 25 пазара и постигна нетни продажби за 4,6 млрд. долара през изминалата година.

NXP прибегна до мащабния ход, след като бизнесът ѝ с преносими устройство и компютри се разраства енергично. Приходите в този сегмент нараснаха с 46% на годишна база през 2014 г. до 712 млн. долара. Въпреки това лидер сред пазарите на дружеството продължава е автомобилната индустрия, която обаче постигна значително по-лек ръст на годишна база през 2014 г. – едва 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още