IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на чипове Melexis прави експанзия в България

Белгийската компания ще открие новата си сграда в София през есента

17:53 | 21.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Melexis</em></p>

Снимка: Melexis

Белгийският производител на чипове Melexis обяви, че прави стъпка напред в експанзията си у нас, като през септември ще открие новата си сграда в София.

Компанията, която оперира от 20 години в България, инвестира 75 млн. евро в сградата, която се намира в съседство с другото звено в столицата. Така ще бъдат добавени 15 000 кв. метра площ към вече съществуващите 7500 кв. метра. Идеята е на новото място да се помещават производственото и научноизследователското звено на Melexis у нас, като ще бъдат наети 160 нови служители до края на 2022 г.

В момента в екипите на Melexis в България работят 500 души, а с привличането на нови кадри екипът ще нарасне до 660 до края на следващата година. Новопривлечените служители ще са заети предимно в производството, развойната дейност и лабораторията на белгийската компания, поради което тя вече набира инженери, оператори и техници. Тяхната задача ще бъде да работят по редица проекти, включително разработката и производството на иновативни интегрални схеми и други решения.

Melexis Melexis

Снимка: Melexis

Целта на Melexis е в България да се тестват повече чипове, които да се използват на по-късен етап от индустрията, а самото производство да се утрои. Melexis иска да увеличи капацитета си с 286 машини, с което общият им брой ще достигне над 530.

От компанията посочват, че за процеса от раждането на идеята до създаването на физическия чип, готов за използване, са нужни между две и три години.

Българското производство на Melexis включва различни видове чипове, включително компанията има 20-годишна експертиза в създаването на температурни чипове за измерване от дистанция, но тук се правят и полупроводници, ползвани в електромобили, целящи оптимизация и енергийно управление.

Melexis обаче прави експанзия не само в производството. Тя планира да навлезе и в нови за нея индустрии. По думите на Марк Бирон, който от август ще поеме поста главен изпълнителен директор на Melexis, компанията има амбицията да помага за производството на компоненти за гейминг индустрията.

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria Бирон сподели, че идеята на Melexis е да помогне за създаването на по-тихи и ефективни охладители за геймърски компютри.

Основният фокус на компанията обаче остава автомобилната индустрия, която продължава да страда от недостига на полупроводници.

„Всяка нова кола на пазара съдържа поне 13 чипа на Melexis, а нашата амбиция е в близко бъдеще те да станат 20“, коментира още Бирон. Така например Tesla Model 3 включва 43 чипа, произведени от компанията.

Във връзка с дефицита на чипове в глобален мащаб, Бирон допълни: „Ние нямаме решение на този проблем, но искам да допринесем за решаването му“. По думите на новия изпълнителен директор на Melexis компанията е заложила на оптимизация на веригата на доставките, за да се справи с предизвикателствата, свързани с недостига и с коронакризата.

От българския екип на Melexis разкриха, че новата сграда в София ще бъде енергийно ефективна, включително ще използва дъждовна вода за сервизни тоалетни и помещения. Чипове пък ще управляват автономно осветлението и щорите в офисната част.

Преди да започне създаването на проекта за новата сграда, е събран екип от над 25 души, който да дискутира как да изглежда тя и какво точно да включва.

Планира се да има работни места на открито и закрито, както и автоматизирани вертикални складове. Melexis ще заложи на нов модел на работа, който предполага повече активности, вместо служителите да прекарват времето си само на две места – на бюро и в зали за срещи.

Кога ще бъде решен проблемът с дефицита на полупроводници, колко важна е България за бизнеса на Melexis и какви са плановете на новия главен изпълнителен директор за компанията можете да научите от интервюто с Марк Бирон, което ще се излъчи на 26 юни от 19:30 ч. по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още