Произнася се... "ten"

Снимка: Ройтерс

Произнася се... "ten"

12.09.2017 22:21

Тим Кук закри събитието на ръководения от него концерн така, както го започна – с думи за Стив Джобс. Този, който някога каза, че начинът да покажеш на света своето възприятие, е да създадеш за него нещо прекрасно. „Стив би бил горд с нас“, каза Тим Кук с доволна усмивка и покани гостите в новата зала да минат в помещението за тест на новите устройства.

Иначе Apple влезе в новото Коледно тримесечие с най-голямото обновление на iPhone от три години насам. Във вторник компанията представи новия модел iPhone X (произнася се "десет", ten на англ. б. ред.), при който екранът изпълва основната предна страна, а скенерът за пръстов отпечатък е заместен от лицево разпознаване.

Кук представи устройството със следните думи: "През последното десетилетие ние създаваме иновации след иновации, което ни връща към този момент, когато ние можем да създадем устройства, които са далеч по-интелигентни, много по-способни и далеч по-креативни от всякога".

Екранът е с диагонал от 5,8 инча – по-голям от текущия плюс Plus, се побира в същото пространство, което е едва малко по-голямо от сегашния "малък" iPhone 7. Но и други доставчици на смартфони правят екрани повече без периферия. Проекти в тази насока, наред с другото, представиха китайският Xiaomi, световният лидер на пазара Samsung и стартъпа на създателя на Android Анди Рубин Essential.  

При новия iPhone X липсва бутонът Home, а един от начините за неговото отключване е жест в долната част на екрана. Скенерът за пръстови отпечатъци липсва, вместо него се използва технология за разпознаване на лицето Face ID. 

Дизайнът е същият, който е познат от многобройните изтичания на информация – стоманени страни на корпуса, предният и заден панел са от същото закалено стъкло като при iPhone 8.   

iPhone X разполага с двойна основна камера, като единият сензор е с резолюция 12 МР и апертура F/1,8, а вторият е също 12 МР, но телефото с апертура F/2,4. И двата сензора са с оптична стабилизация на изображението.

Разпознаването на лица работи доста бързо -  леко обръщане към iPhone X е достатъчно за отключването му.  

Техническите предпоставки за FaceID представляват 4 сензора на предната част на телефона. Към тях спадат инфрачервен сензор, който трябва да разпознае лицето на потребителя и с помощта на камера и алгоритми да създаде снимка, както и друг сензор, който се грижи за това функцията да работи и на тъмно, както и при силна слънчева светлина. „FaceID се учи кой си ти и как се променяш“, казва маркетинг директорът Еди Кю.

Apple представи и нова функция -  Animoji, която представлява създаването на анимирани емоджита. За разпознаването на човешките лица се използва машинно обучение и невронен енджин в чипа А11 Bionic, който може да извършва 600 млрд. операции в секунда. Данните не се изпращат никъде, защото всичко се обработва в самото устройство.

 Батерията на новия iPhone X ще издържа с два часа повече, отколкото тази на iPhone 7.

iPhone X с 64 GB вградена памет ще струва 999 долара. Има и по-скъпи версии.. 

Компанията от Купертино представи и iPhone 8 и iPhone 8 Plus - устройства, които ще имат изключително важно значение за стратегията на Apple до края на 2017 г., защото влизат в директна конкуренция с най-добрите модели, които работят с Android.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus не предлагат толкова много подобрения, както iPhone X, но се очаква именно те да се превърнат в най-продаваните модели от новата генерация на Apple.

Корпусът на джаджите е изграден от закалено стъкло и, очаквано, предпазва от прах и вода. iPhone 8 е оборудван с нова версия на популярния Retina HD дисплей, който е с големина от 4,7 инча при стандартния модел и 5,5 инча при iPhone 8 Plus.   

IPhone 8 и iPhone 8 Plus работят с новия A11 Bionic процесор, който е базиран на 64-битов чип дизайн и включва 4,3 млрд. транзистора.  

Двете устройства са оборудвани с ново поколение 12-мегапикселови камери, които допускат с до 83% повече светлина и консумират по-малко енергия от обективите на iPhone 7. Това са и първите смартфони на компанията от Купертино, които имат двойна камера на гърба, която поддържа и оптична стабилизация на изображенията. Камерите могат да снимат 4K видео с 60 кадъра в секунда и Slow-Mo s 240fps при Full HD резолюция.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus поддържат безжично зареждане, но с допълнителен аксесоар. Двата смартфона са оптимизирани за добавена реалност и Apple вече работи с партньори, за да ускори навлизането на повече добавена реалност за тях.

Смартфоните оперират с iOS 11 и ще се продават в конфигурации с 256 GB вградена памет.

iPhone 8 ще се продава в три различни цвята: Silver, Space Gray и Gold Finish. Официалната цена на базовата версия на iPhone 8 е 699 долара, a по-големият модел ще струва 799 долара.

Предварителните поръчки стартират на 15 септември, а реални продажби започват от 22 октомври. Двете устройства ще са налични и във версии с 256 GB памет.

Много анализатори смятат, че обявяването на пазара с новите модели iPhone ще предизвика "супер цикъл" на продажбите, подобен на този, който изпрати акциите на Apple на върхови нива преди три години, пише Bloomberg.

Инвеститорите се надяват, че подобрените камери и възможностите за 3D наблюдение, интегрирани в новите модели, ще доведат до отложено търсене, наблюдавано през 2014, когато представянето и пускането на пазара на iPhone 6 тласна цената на акциите на Apple нагоре.

Представянето на акциите на технологичния гигант изпревари ръста на Nasdaq Composite Index с 9,5% през следващите два месеца от пускането на iPhone 6.

Акциите на Apple поскъпнаха с 39% от началото на годината, а таргетът за средна цена предполага ръст от 8,6% през следващите 12 месеца.

Рубрики
Kъм пълната версия