IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на TSMC поднови опасенията за пазара на чипове

Книжата на азиатските технологични играчи поеха надолу в резултат от новините

14:39 | 20.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските технологични компании се присъединиха към общия борсов спад след разочароващата прогноза за продажбите на Taiwan Semiconductor Manufacturing, основният доставчик на чипове на Apple. Новината отново предизвика притеснения, че най-добрите дни на индустрията със смартфони са зад гърба ѝ, пише Bloomberg.

Книжата на TSMC понижиха стойността си с 6,8%, което е най-голямата загуба в рамките на ден от февруари насам. Това се случи след като компанията прогнозира приходи от продажби с 1 млрд. долара под това, което очакваха анализаторите. Освен това фирмата понижи прогнозата си за растежа на пазара на чипове до 5%, от предишната прогноза, която беше за 5 до 7%.

Информацията беше обявена след доклад на Международния валутен фонд (МВФ) от тази седмица, който твърди, че продажбите на смартфони са се понижили за първи път.

Тайванската компания, сред чиито клиенти се нареждат Qualcomm и Nvidia, предизвика разпродажба на акциите на производителите на чипове и на технологичните компании от Европа до Азия. Като основен производител на процесорите на Apple, слабата ѝ прогноза за приходите възражда страховете, че iPhone X може да губи инерция само едно тримесечие след пускането му на пазара. В резултат от това акциите на Apple загубиха близо 3% от стойността си.

В Южна Корея цената на книжата на Samsung Electronics се понижи с около 2,2%, а тази на SK Hynix – с 3,8%. Акциите на японските производители на чипове, включително на Tokyo Electron и Alps Electric, също поеха надолу. Но техните китайски колеги се представиха по-добре, като се имат предвид скорошните ръстове заради надеждите, че Пекин ще насърчи индустрията си след проблемите в Вашингтон.

Semiconductor Manufacturing International, най-големият листнат в Хонконг производител на чипове, записа 4,3% ръст на цената на акциите си в петък.

От своя страна, TSMC е най-големият в света производител на чипове по дизайн на други компании, а нейните резултати са ключов индикатор за търсенето, като се има предвид, че създаелите на чипове и на електроника все повече аутсорсват скъпото производство.

Компанията произвежда основни компоненти за iPhone и за много от най-продаваните смартфони в света. Тя получава около 20% от приходите си от Apple, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още