IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Samsung е записала 45% скок на тримесечната си печалба

Компанията трябва да обяви в сряда предварителните си резултати за първото тримесечие

12:09 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Samsung Electronics вероятно е записала 45% скок на печалбата за периода от януари до март благодарение на по-големите продажби на смартфони, телевизори и уреди за дома, въпреки че резултатите на подразделението за чипове са се понижили заради буря, която спря производството в американския завод на компанията, предава Ройтерс.

Прекарвайки повече време у дома заради пандемията, хората заложиха на покупки на високомаржова потребителска електроника, а това предизвика глобалния дефицит на чипове.

Очаква се оперативната печалба на южнокорейския гигант за тримесечието да се е изкачила до 9,3 трлн. вона (8,2 млрд. долара), сочи прогноза на Refinitiv, събрана от 16 анализатори.

Това ще е най-високата оперативна печалба на Samsung за първото тримесечие от 2018 г. Приходите вероятно са нараснали с 12 на сто.

Очаква се Samsung да обяви предварителните си резултати в сряда.

Изглежда мобилното подразделение е имало особено добро тримесечие и е спечелило от пускането на серията Galaxy S21 в средата на януари – повече от месец преди обичайното време за това.

Според Counterpoint Research най-големият производител на смартфони в света е обхванал около 23% от глобалния пазар през тримесечието, благодарение на пускането на по-евтини от обикновено премиум устройства. S21 струва с 200 долара по-малко от S20.

За сравнение, преди година компанията имаше 20% пазарен дял, а през предходното тримесечие, когато Apple пусна своя iPhone 12 – 16%.

Високомаржовите аксесоари като слушалките Galaxy Buds също са подкрепили бизнеса, твърдят анализатори. Те оценяват, че оперативната печалба на подразделението вероятно е скочила с повече от 1 трлн. вона спрямо година по-рано до 4,15 трлн. вона.

Бизнесът с телевизори и уреди за дома на Samsung се очаква да увеличи печалбата си повече от два пъти до около 1 трлн. вона.

Въпреки огромното търсене на чипове по света, печалбата на Samsung от звеното ѝ за полупроводници се очаква да спадне с около една пета до 3,6 трлн. вона. Причина за това е временното спиране на работата на завода на Samsung в Тексас след голяма зимна буря. Южнокорейският гигант заяви, че през март производството се е върнало почти до нормалните си нива. Според анализатори загубата, свързана със спирането на работата на завода в Тексас, се равнява на около 300 до 400 млрд. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още