IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Apple продължават въпреки възстановяването на Китай

Други точки по света, от които зависи производството на Apple, са засегнати от коронавируса в момента

15:22 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Apple продължава да работи и по време на пандемията на коронавируса, а тази седмица пусна нов iPad Pro и два нови компютъра Mac. Това обаче не означава, че нещата с веригата ѝ за доставки са наред, пише Bloomberg.

Доставките на новите продукти ще започнат следващата седмица. Въпреки това производството на тези устройства вероятно е започнало в началото на януари, преди тежкия удар от налагането на карантина в Китай, твърдят източници, запознати с веригата на доставки на Apple.

След скорошното затваряне на заводите на доставчици на компанията в Малайзия и поради факта, че вирусът спира операциите в по-голямата част от света, веригата на доставки на производителя на iPhone все още не се е възстановила.

Следващият флагман iPhone, който ще разполага с 5G функции, все още е планиран за есента, а това отчасти се дължи на факта, че масовото производство се очака да започне през май, твърдят източници, запознати с въпроса. Те са пожелали да останат анонимни.

„Въпреки че Китай се завръща, ние започваме да се чудим дали Covid-19 ще повлияе на други места, свързани с доставките“, коментира главният технологичен стратег на Wedbush Securities Брад Гартсуърт в обръщение към инвеститорите. „Въпреки че Китай се подобрява, веригата на доставки на индустрията за електроника може да преживее значителни сривове“.

Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук, който е архитект на фокусираната в Китай верига на доставките на гиганта, на 28 февруари каза, че производствените проблеми ще бъдат „временно състояние“.

Заводите за сглобяване на устройствата на Apple в Китай, които се управляват основно от Hon Hai Precision Industry, имаха проблеми в по-голямата част на февруари. Производственият гигант, известен още и като Foxconn, се надява да започне да работи нормално до края на март.

Февруарското забавяне доведе до сътресения в доставките на iPhone и AirPods. Тази седмица Apple ограничи покупките на iPhone до два на клиент в онлайн магазините си в няколко страни по света. В началото на март компанията предупреди служителите в обектите си за търговия на дребно за липсата на смартфони за подмяна.

Единият нов продукт, представен тази седмица, предполага, че има напрежение във веригата за доставки на Apple, но също така показва, че компанията все още може маосово да произвежда устройства, ако ѝ бъде дадено достатъчно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още