IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips се отказа от продажбата на LED компонентите и авто осветлението

Инвестиционният фонд Go Scale Capital трябваше да придобие дял от 80,1 на сто от бизнеса за 2,8 млрд. долара, но не получи разрешение от властите в САЩ

11:51 | 22.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Philips се отказа от продажбата на LED компонентите и авто осветлението

Технологичният концерн Philips се отказа от сделката за бизнеса си с осветление. Поделението Lumileds няма да бъде купено от инвестиционния фонд Go Scale Capital, спонсориран от GSR Ventures и Oak Investment Partners, предава Ройтерс.

Фондът трябваше да придобие дял от 80,1 на сто от бизнеса на Philips с LED компоненти и автомобилно осветление срещу 2,8 млрд. долара, но двете страни в трансакцията не са успели да разсеят опасенията на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), поясни днес холандският концерн.

Сега европейската компания възнамерява да преговаря с други кандидати. Провалената продажба обаче нямало да засегне плановете за преструктуриране на концерна. Холандският концерн смята да слее в една компания подразделенията за потребителска и медицинска техника – HealthTech, а звеното за осветление и осветителни тела да бъде отделено в самостоятелна юридическа структура. 

Мерките на конгломерата са последната и най-значителна стъпка на компанията в усилията ѝ да се фокусира върху дейностите с по-висок марж. Това вероятно поставя края на холандската група като мащабен конгломерат, който продава всичко – от самобръсначки през крушки за осветление до болнични скенери, отбелязва WSJ.

Решението на Philips следва стъпките, обявени от германската Siemens, която през миналата година отдели производителя на осветителни тела Osram Licht AG.

Philips описа дъщерното си дружество за компонентите като стабилен паричен генератор, който генерира повечето от приходите си от продажба на различни осветителни тела на автомобилни производители с висок марж, като халогенни и ксенонови крушки за фарове.

В края на януари 2015 г. холандският производител на електроника предупреди, че резултатите му са много назад от финансовите му цели за следващите две години, тъй като поредица неуспехи в подразделението му за медицински продукти са повлияли негативно.

Philips е основана през 1891 г. като производител на осветителни крушки. През ХХ век компанията се разраства като един от водещите индустриални конгломерати, известен с иновациите си, като например компактдисковете. За компанията работеха над 400 хил. души по света, посочва изданието. Групата обаче се затруднява от конкуренцията от държавите с по-ниски разходи за труд. Philips премина серия от програми за преструктуриране през 80-те и 90-те години на миналия век, което доведе до съкращения на хиляди работни места.

Проблемите на компанията продължиха и през последните години, като групата излезе от няколко бизнеса, включително производството на чипове и на телевизори. Концернът оценява, че от новото преструктуриране на дейността ще се спестят 100 млн. евро през 2015 г. и още 200 млн. евро през 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още