IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips отчита сериозен спад на печалбата

Продължаващото слабо търсене на някои пазари и отрицателни валутни ефекти, както и проблеми в американски завод, са натоварили резултатите на концерна

14:43 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Philips отчита сериозен спад на печалбата

По-слабите продажби в края на годината са донесли на холандската компания за електроника Philips неочаквано рязък спад на печалбата за четвъртото тримесечие.

Причината е продължаващото слабо търсене на някои пазари и отрицателни валутни ефекти в развиващите се пазари. Още през третото тримесечие сериозно отслабване на бизнеса в Русия и Китай се отрази негативно на групата. А съществуващите проблеми със завод за медицинско оборудване в САЩ, където производството е временно преустановено, са повлияли по-негативно на резултата от очакваното, заяви Philips.

По-късното възобновяване на дейността в завода в Кливлънд свива оперативната печалба на компанията през тримесечието с около 225 млн. евро вместо с досега очакваните 180 млн. евро. В завода в щата Охайо се произвежда медицинска техника. От началото на 2014 г. заводът, в който са заети няколко хиляди служители, е затворен, след като американската здравна агенция FDA е открила редица нарушения, които не са конкретно назовани. 

Така печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITA) спада до 735 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2014 г., сочат предварителните данни. Това представлява намаление от около 17% спрямо предходната година, отчита конкурентът на германския Siemens. Браншови експерти очакваха спад до 795 млн. евро.

Основаната преди над 120 години компания, която сега е световен конгломерат, занимаващ се с производството на всякакъв вид техника, се намира в процес на радикално преструктуриране. Голяма част от бизнеса с електроника,  като например дивизията за телевизори, бе продадена заради по-евтиното конкурентно производство от Азия. Поделението за LED-светлини и автомобилни осветителни тела е обявено за продажба и след 2016 г. трябва да работи самостоятелно, а поделенията за медицина и електроника ще се слеят. 

Philips възнамерява да се фокусира върху носещия по-високи маржове бизнес за производство на медицинска апаратура. "В свят с все по-голям дял на застаряващото население здравето и здравеопазването са огромни възможности за развиване на бизнеса, върху които искаме да се фокусираме", заяви пред медиите главният изпълнителен директор Франс ван Хутен при представянето на сделката за придобиване на базирания в САЩ производител за медицинско оборудване Volcano Corp за 1,2 млрд. долара, включително дълговете. Сделката е най-голямата в сектора на здравеопазването за последните седем години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още