IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PC пазарът спада чувствително, но въпреки това някои производители печелят

Специалният пандемичен бум приключи, а компаниите и потребителите купуват по-малко компютри, но с по-високо качество

12:10 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В рамките на пандемията от коронавирурса компютърът се завърна неочаквано и триумфално в животите ни: компаниите оборудваха служителите си с нов хардуер за домашния офис, а учениците - за домашно обучение. След години на спад в продажбите ноутбуците, таблетите и хибридните устройства изведнъж се оказаха търсени, а производители като HP, Dell и Lenovo изпитаха подем.

Но възходът приключи също толкова внезапно, колкото и започна. За настоящата година изследователят на пазара Gartner прогнозира в проучване, публикувано този четвъртък, че доставките на персонални компютри ще намалеят с 9,5% до 310 милиона устройства. Според проучването търсенето на таблети и смартфони също се очаква да бъде значително по-ниско.

Това обаче не означава непременно, че бизнесът на производителите на персонални компютри ще бъде слаб. Средните цени на преносимите компютри и други устройства се повишават, тъй като по-специално компаниите купуват по-качествен хардуер. Анализаторът на Gartner Ранджит Атвал казва пред Handelsblatt, че тези, които купуват компютър сега, бъркат по-дълбоко в джоба си. Това напомня на премиум стратегията на много производители на автомобили: по-високи маржове при по-ниски стойности на продажбите.

В настоящата трудна пазарна среда индивидуалната насоченост и стратегии на производителите стават все по-важни. Вероятно за всички в индустрията е било ясно, че бумът на пазара на персонални компютри за домашен офис няма да продължи дълго, обяснява Атвал: „Персоналният компютър все още е най-актуалната джаджа, но вече почти всеки има такава". Освен това обаче се разразява „перфектна буря", която сега заплашва производителите на компютри.

В Китай например строгите ограничения на производството в борбата с коронавируса влошават настроенията на потребителите и възпрепятстват производството на електроника. Междувременно войната в Украйна и произтичащите от нея санкции срещу Русия повишават цената на енергоизточниците, а оттам и инфлацията. А полупроводниците от всякакъв вид са в хроничен дефицит от години. За Атвал, който наблюдава пазара от дълго време, това е „историческа" комбинация.

Ето защо много потребители запазват устройствата си, още повече че хардуерът често е все още „актуален" благодарение на покупките, направени по време на пандемията. Образователните институции, които наскоро са инвестирали в техника, също показват малка нужда от обновление. Това се забелязва при евтините Chromebook-и, които са обикновени преносими компютри, използвани в много училища в САЩ.

Настоящите пазарни данни показват тези тенденции: освен спадащото търсене на персонални компютри, продажбите на таблети ще намалеят с девет процента до 142 милиона броя през 2022 г. Мобилните телефони също се продават слабо; Gartner прогнозира спад от 7,1 % до 1,46 милиарда единици за настоящата година.

 

 

Има причина големите производители да са оптимисти: през последните години те успяха да променят структурата на цените. Вече почти няма преносими компютри с цена между 300 и 400 евро, съобщава анализаторът на Gartner Атвал. Днес много устройства се предлагат за 700 евро и повече. А клиентите плащат тези суми.

Да вземем за пример САЩ: през първото тримесечие производителите са доставили с 14% по-малко компютри. В същото време обаче приходите им са се увеличили с 40% благодарение на по-високите цени, показват данни от Canalys. 

От една страна, потребителите допринасят за това, инвестирайки например във висококачествени компютри за игри. Но бизнесът с корпоративни клиенти все още е добър - те купуват предимно добре оборудвани с хардуер машини.

Според Canalys много служители са свикнали с хибридната работна среда, т.е. с комбинацията от офис и работа от дома. В замяна на това те изискват от своите работодатели по-мощни устройства с по-дълъг живот на батерията и по-добри аудио- и видеовъзможности.

Според анализаторската къща това ще компенсира по-слабите данни за продажбите през останалата част от годината. Освен това по-високите цени на товарните превози и проблемите с доставките щели да доведат до повишаване на цените. Според Canalys средната цена на частно използваните компютри в Америка също се е повишила с 60% за една година.

Dell печели от корпоративните клиенти

Ето защо водещите световни производители на персонални компютри напоследък се справят по-добре, отколкото очакваха анализаторите. Особено се откроява Dell. И това не е случайно: компанията от Тексас снабдява непропорционално голям брой компании и следователно печели особено много от тенденцията към по-качествени офис компютри.

През последното тримесечие приходите на Dell нараснаха с 16% до 26 млрд. долара. Печалбата се е увеличила с повече от една трета до около 1,4 млрд. евро.

HP, от друга страна, е по-зависима от частни клиенти. През последното тримесечие приходите нараснаха само с 4%, а печалбата намаля.

Индустрията за производство на чипове е добър показател за развитието на трендовете в компютърната индустрия: производителите на персонални компютри трябва да поръчват компоненти с голям аванс, което в момента правят сдържано. Например финансовият директор на Intel Дейвид Зинснер говори за „по-слаба среда" в началото на юни. Четири от всеки пет персонални компютъра и преносими компютри в света съдържат процесори на Intel. Те са мозъците на компютрите.

„Наблюдаваме лек спад в потребителския бизнес", заяви миналата седмица мениджърът на TSMC Кевин Жан. Думите му имат тежест; компанията е най-големият в света производител на полупроводници по договорни отнишения. Компании като AMD, Apple, Nvidia и Qualcomm използват тайванските заводи.

Но никой в TSMC не говори за спад, тъй като фабриките все още работят с пълен капацитет. От почти две години насам цялата индустрия за производство на чипове не е в състояние да достави толкова, колкото клиентите поръчват.

Рутгер Вийбург, производствен директор на базирания в Мюнхен производител на полупроводници Infineon, изразява подобно мнение в интервю за Handelsblatt. „При компютрите и мобилната телефония ситуацията би трябвало да се успокои през следващите няколко месеца“, посочва той. Въпреки това Infineon все още ще трябва да отблъсква много клиенти. „В индустриалния сектор търсенето ще остане високо за известно време с оглед на силните структурни фактори“, казва още Вийбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още