IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на таблети се охлажда

Доставките на доминиращия таблет iPad на Apple отчитат спад

21:30 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Време е да кажем сбогом на бума на пазара на таблети, тъй като доставките на някога доминиращия на пазара iPad на Apple отчитат спад на фона на забавянето на пазара на мобилни устройства, пише PCWorld.

Общите доставки на таблети в света ще се увеличат с едва 7,2% през тази година, достигайки 235,7 млн. бройки. За сравнение през 2013 г. ръстът беше 52,5%, сочат данни на компанията за проучвания IDC.

Тези данни отразяват факта, че потребителите продължават да разчитат на настолните компютри и смартфоните си за комуникация и други дейности. Тенденциите, свързани с пазаруването, разкриват, че потребителите и компаниите все още търсят пълноценни приложения за настолни компютри, които напоследък се радват на известен скок в продажбите.

От друга страна хората използват таблетите си по-дълго от очакваното, което е една от причините за забавянето на доставките им, посочва IDC. Очакванията са, че потребителите ще подменят своите таблети на всеки две или три години, но собствениците на такива устройства не се сдобиват с нови модели в продължение на три и повече години. Новият софтуер може да работи на стари устройства, ето защо няма реална причина хората да си купуват често нови таблети, твърдят от IDC.

В статистиката на IDC са включени хибридни устройства – таблети, на които може да се закачва и клавиатура. Увеличението на доставките на подобни устройства, предимно с операционна система Windows 8, е едва 4 на сто.

IDC прогнозира, че доставките на iPad ще достигнат 64,7 млн. бройки тази година. Това е спад с 12,7% спрямо 2013 г. Apple отчете спад в доставките на iPad през последните тримесечия, но тези на iPhone и Mac се увеличават през тримесечието, завършващо през октомври.

Както се очакваше, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук изрази надеждите си, че доставките на iPad ще започнат отново да растат. Apple може да помогне за това като даде тласък на продажбите чрез партньорство с IBM за доставките на мобилни устройства, разполагащи с облачен, мениджърски и аналитичен софтуер.

Доставките на устройства с Android и Windows обаче се увеличават. Тези на таблети с Android ще достигнат 159,5 млн. единици през 2014 г., което представлява ръст от 16 на сто. Samsung, Lenovo, Asus, Amazon и други големи компании продават таблети с Android.

Доставките на хибридни таблети и такива с Windows достигат 10,9 млн, отбелязвайки растеж от 67,3%.

IDC очаква доставките на таблети да продължат да се забавят през 2018 г., когато годишният ръст ще бъде едва 5,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още