IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният бизнес на Nvidia се "нормализира"

Финансовите резултати на компанията бяха подкрепени от новите ѝ чипове, както и от предложенията ѝ за автомобилния сектор

09:19 | 16.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nvidia заяви, че новите ѝ графични чипове от висок клас, насочени към геймъри, са върнали основния ѝ бизнес към “нормални” нива и са повишили рентабилността ѝ. Това стана ясно от обявяването на финансовите резултати на компанията, които успяха да изпреварят прогнозите на Wall Street. Новините изпратиха цената на акциите на компанията с 5% нагоре по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Приходите са се свили със 17% през второто фискално тримесечие, завършило на 28 юли, а нетната печалба е спаднала спрямо година по-рано, но резултатите са се подобрили спрямо предходните три месеца.

Главният изпълнителен директор Йенсен Хуан заяви, че гейминг лаптопите, които могат да поддържат по-тежки игри и моделите с изкуствен интелект, които помагат за поддръжката на чатботове в реално време, са насърчили търсенето ѝ.

“По същество бизнесът е нормализиран”, коментира главният финансов директор Колет Крес и прогнозира подобряване на маржовете на печалбата благодарение на продажбите на високия клас гейминг чипове.

Предходната фискална година донесе рекордни продажби, но в крайна сметка имаше “разочароващ финал” по думите на Хуан заради забавянето в Китай и свиването на пазара на крипто чипове.

Новите резултати са отчетени противно на случващото се в забавящата се индустрия - Gartner прогнозира 9,6% спад на глобалните приходи от чипове за 2019 г. Обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай, включително налагането на мита върху някои продукти, оказват натиск върху производителите на чипове.

Nvidia обяви, че ще поднови обратното изкупуване на акции, след като завърши придобиването на производителя на мрежови продукти Mellanox тази година.

Общите приходи за второто тримесечие са се свили със 17 на сто до 2,58 млрд. долара, но са над прогнозата на Wall Street за 2,55 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. Приходите са скочили с 16% спрямо предходното тримесечие.

Приходите от видео гейминга са спаднали с 27% до 1,31 млрд. долара и надминаха прогнозата за 1,28 мрлд. долара. Приходите от продажби на звеното за автомобилни чипове са нараснали с 30 на сто до 209 млн. долара през тримесечието. Анализаторите очакват 175 млн. долара.

Приходите от центрове за данни, които носеха притеснения на анализаторите, са намалели с 14 на сто до 655 млн. долара, малко под консенсусната прогноза за 671 млн. долара.

Компанията заяви, че очаква приходите ѝ за третото тримесечие да са 2,9 млрд. долара, плюс или минус 2%. По данни на Refinitiv средната прогноза на анализаторите  е за 2,97 млрд. долара.

Nvidia отчете коригиран брутен марж за второто тримесечие в размер на 60,1%, над очакваните 59,5%. Тя прогнозира маржът за третото тримесечие да е 62,5%, плюс или минус 50 базисни пункта, спрямо прогнозирани 60,4%.

Нетната печалба на Nvidia се е сринала с 50 на сто до 552 млн. долара, или 90 цента на акция, през фискалното второ тримесечие. Като се изключат някои елементи, тя е спечелила 1,24 долара на акция, над очакваните 1,15 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още