IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертата за бизнеса с чипове на Toshiba достигна 22,3 млрд. долара

Групата на Bain Capital засега е фаворит в наддаването, твърди Ройтерс

09:30 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Група, включваща Bain Capital и SK Hynix от Южна Корея, повиши офертата си за придобиване на бизнеса с чипове на Toshiba Corp на 2,4 трилиона йени (22,3 млрд. долара), включително 200 млрд. йени инвестиции в инфраструктура, предава Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Предложението на консорциума, начело на който е американската компания за частни инвестиции и южнокорейския производител на чипове, както и инвеститори, подкрепяни от японската държава, е по-високо от първоначалната оферта от около 1,94 трлн. йени, твърдят източниците, пожелали анонимност, защото разговорите са поверителни.

Представители на Bain и SK Hynix не са открити незабавно за коментар, докато Toshiba отказва да коментира подробности по преговорите по сделката.

Този ход идва, след като източници заявиха, че Western Digital Corp, която е част от конкурентна група в заключителните разговори с Toshiba, е преразгледала офертата си. 

Според източници американската компания ще се оттегли от първоначалния финансов консорциум, за да обърне внимание на опасенията на Toshiba, че опитът за сделка на Western Digital би могъл да доведе до продължителни прегледи на антитръстовите органи.

Не е ясно каква е последната оферта, но преди това източници заявиха, че консорциумът предлага около 1,9 трлн. йени.

Toshiba отчаяно търси начини да продаде подразделението си и да покрие пасиви за милиарди долари заради американския ядрен бизнес Westinghouse. През миналата седмица компанията заяви, че обмисля три конкурентни предложения, включително едно, водено от тайванската Hon Hai, известна също под името Foxconn.

И трите групи кандидати са включили Apple Inc, за да подкрепят офертите си, твърдят източници.

Съгласно последното предложение Bain и SK Hynix предлагат общо около 567,5 млрд. йени, докато Apple Inc. ще осигури 335 млрд. йени. Toshiba ще запази част от бизнеса срещу 250 млрд. йени.

Американските технологични компании и други японски компании също се очакваше да осигурят финансиране, докато големите банки се очаква да осигурят общо около 600 млрд. йени за сделката, казват източници.

Bain ще разполага с 49,9% от първоначалните права на глас в бизнеса с чипове за памет, Toshiba ще има 40%, а японските фирми - 10,1%, поясняват източници.

Бордът на директорите на Toshiba трябва да се срещне в сряда, за да разгледа предложенията, посочват източници на Ройтерс. 

Toshiba е вторият по големина производител на чипове NAND в световен мащаб, а Apple би имала интерес за постоянен достъп до тях, тъй като използва флаш паметта при производството на iPhone и iPad. По този начин американският концерн ще намали зависимостта си от Samsung, който е и нейният основен конкурент. 

"Има голям недостиг на флаш памет, затова компаниите се опитват да поддържат близки отношения с ключови доставчици, както и да подсигурят дълготрайни договори", казва за Bloomberg Technology анализаторът от Canaccord Genuity Майкъл Уолкли.

"Apple е толкова голяма, че има нужда от множество доставчици", смята Франк Джилет, анализатор от Forrester, цитиран от Ройтерс. По думите му компанията на Тим Кук трябва да се постарае да задържи колкото се може повече производители на чипове на пазара, за да останат цените им конкурентни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още