IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia започва атака срещу Intel и AMD със собствен сървърен процесор

Производителят на чипове се намесва в най-важния бизнес на конкурентите си, а акциите на Nvidia поскъпнаха след анонса

16:08 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Nvidia започва атака срещу Intel и AMD със собствен сървърен процесор

Производителят на чипове Nvidia представи първия си основен процесор за центровете за данни и атакува индустриалния гигант Intel в най-важния му бизнес сегмент. Чиповете на Nvidia вече се използват за графични задачи и приложения, базирани на изкуствен интелект, а сега компанията прави следващата стъпка. Едно предимство за нея се очаква да бъде, че основните ѝ процесори под марката Grace могат да споделят паметта с изкуствения интелект и графичните чипове на Nvidia, заяви шефът на компанията Йенсен Хуанг в понеделник.

Съобщението поставя под прожекторите плана на Nvidia да придобие за около 40 милиарда долара разработчика на чипове Arm, на чиято технология трябва да се основава Grace. Британската компания не изгражда сама процесори, а произвежда тяхната архитектура чрез лицензи. Швейцарският национален център за суперкомпютри и Националната лаборатория на Американското министерство на енергетиката в Лос Аламос ще бъдат първите, които ще използват чиповете в своите сървъри, заяви Nvidia в понеделник на онлайн събитие.

Съответните процесори могат да бъдат намерени в продуктите на Apple, Samsung и други технологични гиганти, но досега играеха второстепенна роля на сървърния пазар. Критиците изразяват загриженост, че след закупуването на Arm Nvidia може да получи достъп до най-новите технологии на Великобритания преди своите конкуренти.

Arm заяви, че Nvidia не е получавала достъп по-рано от други клиенти. Британският надзорен орган проучва сделката.

Конкурентът на Intel AMD, който наскоро увеличи пазарния си дял в сървърните процесори, също разчита на архитектурата на Arm. Nvidia възнамерява да придобие Arm, но среща съпротива от някои големи играчи в индустрията като Qualcomm.

Intel генерира около една трета от приходите си от бизнеса с центрове за данни през миналата година - и почти половината от оперативната си печалба. Съвсем наскоро нуждата от технологии също се увеличи с оглед на нарастващата дигитализация след коронавирусната пандемия.

Според друго съобщение, направено в понеделник, Nvidia иска да осигури своето място в бъдещите автомобили с по-мощно поколение на своя автомобилен компютър. Системата, наречена Atlan, трябва да се инсталира в превозни средства от моделната 2025 година нататък. Компютърът следва предишната версия Orin, която ще се вгражда в новите модели на Mercedes от 2023 г.

След анонса акциите на Nvidia поскъпнаха с почти 2,5 процента. Книжата на Intel, от друга страна, се обезцениха с четири процента.

Основателят и главен изпълнителен директор Йенсен Хуанг превърна Nvidia в най-високо оценявания производител на чипове в САЩ, като изпълни обещанието си да даде на графичните чипове важна роля в експлозията на облачните изчисления. Приходите от центровете за данни допринасят за около 40% от продажбите на компанията, в сравнение с по-малко от 7% само преди пет години. Intel все още държи над 90% от пазара на сървърни процесори, които могат да се продават за повече от 10 000 долара всеки.

Процесорът Grace, кръстен на пионера в компютърните науки Грейс Хопър, е проектиран да работи в тясно сътрудничество с графичните чипове на Nvidia, за да се справи по-добре с новите компютърни проблеми, които ще идват на фона на трилион изчисления. Системите, работещи с новия чип, ще бъдат 10 пъти по-бързи от тези, които в момента използват комбинация от графични чипове Nvidia и процесори Intel. Новият продукт ще бъде достъпен в началото на 2023 г., каза Nvidia. Advanced Micro Devices Inc. е единственият друг производител на тези X86 процесори и графични чипове.

„Изводът е, че Nvidia се отнася сериозно към процесорите и пазарът няма да бъде ограничен до X86, собственост на Intel и AMD“, каза в изследователска бележка Ханс Мозесман, анализатор в Rosenblatt Securities. „Нивото на иновациите на платформата е изумително и нещо, на което конкурентите ще бъдат задължени да отговарят много, много години напред“.

В друго съобщение от понеделник производителят на чипове обясни, че приходите на Nvidia Corp за първото тримесечие ще бъдат над предходната прогноза от 5,3 млрд. долара, тъй като тя се възползва от силното търсене на чипове, които захранват центрове за данни и добива на криптовалута.

Търсенето на игрални графични чипове на Nvidia е нараснало по време на пандемията COVID-19, но по-големият тласък на продажбите ѝ е дошъл от агресивното навлизане на пазарите на чиповете с изкуствен интелект, които се справят със задачи като разпознаване на реч и изображения в центрове за данни.

„Въпреки че първото ни тримесечие през фискалната 2022 г. все още не е завършено, общите приходи за първото тримесечие ще са над прогнозите от 5,30 млрд. долара“, заяви в изявление главният финансов директор Колет Крес.

Подразделението на Nvidia, което поддържа копаенето на криптовалути, сега се очаква да отчете продажби от 150 млн. долара през тримесечието, в сравнение с предишната прогноза от 50 млн. долара, казва компанията.

Оптимистичната прогноза на концерна се случва дори в момент, в който чип индустрията продължава да се бори с глобалния недостиг на компоненти, нарушавайки широкомащабното производство на продукти, включително превозни средства и смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още