IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на NXP Semiconductors разочарова анализаторите

Компанията продължава да се бори със свиващото се търсене

11:28 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозата на NXP Semiconductors за третото тримесечие се оказа под очакванията на анализаторите, а компанията се позова на продължаващият спад на търсенето, пише Bloomberg.

Най-големият доставчик на чипове за автомобилната индустрия очаква приходите за третото му тримесечие да са между 2,21 млрд. и 2,27 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 2,35 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Приходите на компанията за второто тримесечие спадат с 2 на сто на годишна база до 2,22 млрд. долара, обяви базираната в Холандия фирма. Това се оказа малко над средната прогноза на анализаторите за 2,2 млрд. долара.

„В краткосрочен план глобалното търсене не се е подобрило генерално“, коментира главният изпълнителен директор Рик Клемър.

Печалбата на акция през последното тримесечие се свива до 14 цента от 16 цента година по-рано.

Маржовете, намаляването на разходите и по-голямото обратно изкупуване на акции вероятно ще помогнат на NXP в краткосрочен план, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Ананд Шринивасан преди излизането на отчета. И все пак „ключовите двигатели на волатилността остават китайската макроикономика, митата и влиянието на Huawei”, посочва той.

През май NXP обяви, че купува бизнеса с Wi-Fi и Bluetooth технологии на Marvell Technology Group в рамките на сделка за 1,76 млрд. долара. Холандската компания твърди, че придобиването ще ѝ позволи да предлага на потребителите повече възможности за свързване на устройства с мрежата. Очаква се сделката да бъде приключена до първото тримесечие на 2020 г.

Производителите на чипове се сблъскват с несигурност около това да продължат да доставят продуктите си на Huawei Technologies, след като през май САЩ заявиха, че поставят китайския гигант за телекомуникационно оборудване в черния търговски списък. Това означава, че всяка американска компания ще се нуждае от специален лиценз, за да ѝ продава продуктите си.

Въпреки че NXP е базирана в Холандия, тя разполага с операции по дизайн, проучване и развитие, производство и продажби в САЩ. Освен това тя получава 1,6% от приходите си от продажби от Huawei, сочат данни на Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още