IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia започва да преглежда опциите за бизнеса си

Продажбата на подразделения е също толкова вероятен избор, колкото и сливания, посочват запознати източници

15:04 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia Oyj проучва стратегическите варианти за бизнеса си на фона на големите конкурентни предизвикателства и спад на цената на акциите.

Продажбата на подразделения е също толкова вероятен избор, колкото и сливания, съобщи информационна агенция Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Други опции включват изместване на инвестициите по-назад във времевата рамка и извършване на корекции в баланса. 

Nokia е привлякла външни консултанти,  за да претеглят алтернативите. Самата компания не коментира материала. След необичаен скок в цената на акцията в извънборсовата сесия в сряда, книжата първоначално не намират ясна посока в четвъртък. Засега тя е с почти 1% нагоре, като заедно с Engie са единствените компоненти в EuroStoxx 50 с ръстове за деня.

Силна конкуренция в 5G

В бизнеса с новия широколентов стандарт 5G Nokia в момента е в жестока конкуренция със своите противници Ericsson и Huawei. Компаниите са принудени да инвестират много пари в развитието на технологиите. Освен това финландците възнамеряват да влагат пари и в дигитализацията на вътрешните процеси, за да намалят разходите за продукти и да станат по-производителни.

През октомври Nokia намали годишните си цели за 2019 г. и уплаши акционерите, като временно прекрати изплащането на дивидент. Впоследствие книжата загубиха повече от една трета от стойността си до средата на ноември. Оттогава акцията заличи част от тази загуба. От началото на годината тя отчете увеличение на цената от почти 12 процента. След като бе отчетена спад както на коригираната печалба на акция, така и на оперативния марж през 2019 г., сега мениджмънтът очаква оперативният бизнес да се подобри отново през 2020 г.

Сливане или продажба

По отношение на въпросните стратегически варианти освен продажбата или сливания се обмисля и отлагане на инвестиции и корекции в баланса. Обсъжданията все още продължават и няма сигурност дали споменатите стъпки действително ще бъдат изпълнени, предава Bloomberg, като се позовава на източниците си.

В първата си оценка на новината анализаторът на JPMorgan Сандийп Дешпанде написа в сряда, че единствената жизнеспособна опция ще бъде продажбата на несвързани с бизнеса компании, като технологична компания от Съединените щати. Cisco или Apple обаче едва ли се интересуват от променливия бизнес с нисък марж, продължава експертът. Възможна е и продажба на по-малки бизнес единици.

Според Bloomberg съществува и теоретичната възможност за (частично) сливане с конкуренти като Ericsson. В такъв случай обаче компаниите вероятно ще се сблъска с големи проверки от страна на антитръстови органи. Политиците също биха контрирали заради опасенията за загуба на работни места и повишаване на цените. Последният подобен случай бе с трудното сливане между T-Mobile US и Sprint в САЩ.

В този аспект е добре да припомним и призива на главния прокурор и правен министър на САЩ Уилям Бар от този месец. САЩ трябва да „обмислят активно" инвестиции  в Nokia или Ericsson, за да се противопоставят на заплахата, породена от доминирането на Китай в сферата на 5G технологията, заяви Бар.

Лари Къдлоу, икономическият съветник на президента Доналд Тръмп, по-късно заяви, че правителството на САЩ не се занимава със закупуване на компании. По-късно той обяви плановете на Белия дом да проведе конференция с конкурентите на Huawei, за да се опита да ускори разработването на достъпни конкурентни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още