IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia със силен ръст на печалбата въпреки кризата

След изненадващо увеличение на печалбата доставчикът е малко по-оптимистичен за годината като цяло

13:56 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

След изненадващо увеличение на печалбата през второто тримесечие финландският доставчик на телекомуникационно оборудване Nokia е малко по-оптимистичен за годината като цяло. Базовата печалба нарасна до 0,06 евро на акция, в сравнение с печалба от 0,05 евро през предходната година, съобщи Nokia в петък.

Анализаторите очакваха спад до 0,03 евро. Nokia повиши прогнозата за печалбата на акция през текущата финансова година до 0,2 до 0,3 евро от досегашната си прогноза в диапазона между 0,18 до 0,28 евро, предава APA.
 

Тримесечните приходи от продажби се понижиха с 11 процента до 5,09 милиарда евро през тримесечието, като не успя да отговори на оценките на анализаторите за 5,28 милиарда евро. Според изпълнителния директор Раджеев Сури спадът в продажбите се дължи на ефектите на пандемията на коронавирус и на бизнес ситуацията в Китай.
 

Коригираната оперативна печалба за второто тримесечие беше 423 милиона евро, надминавайки средните оценки на анализаторите за 289,8 милиона евро по оценки на Bloomberg.
 

"Очакваме по-голямата част от приходите, които заради Covid-19 бяха отложени през последното тримесечие, да се прехвърлят към по-късен етап“, каза Сури в последния си ден като изпълнителен директор на Nokia. Той ще бъде наследен на поста от Пека Лундмарк, който по-рано управляваше финландския енергиен концерн Fortum.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още