IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият европейски производител на чипове пак страда

Силната конкуренция и сривът на производителя Blackberry предизвикаха спад в печалбата на STMicro

17:09 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големият европейски производител на чипове пак страда

Европейският производител на чипове STMicroelectronics не може да излезе от зоната на загубите. През третото тримесечие конурентът на Intel и Infineon отчете загуба от 142 милиона долара в сравнение със загуба от 478 милиона долара през същия период на миналата година, предаде Ройтерс.

Приходите са се свили до 2,01 млрд. долара спрямо 2,17 милиарда долара година по-рано, обяви френско-италианската компания след края на борсовата сесия в САЩ във вторник.

Причината за разочароващите резултати е слабото търсене от страна на азиатските производители на смартфони и електроника. STMicroelectronics и шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson наскоро разтуриха своя страдащ от хроничен финансов дефицит съвместен проект. Въпреки това една четвърт от приходите на компанията идват от продажби на чипове за мобилни устройства.

Данните не са неочаквани. Анализатори на JPMorgan и Bernstein съобщиха преди обявяването на данните, че производителят може да страда от катастрофата на канадския производител BlackBerry. STMicro произвеждаше чипове за камерите за производителя на смартфони.

Друго поражение за производителя е краят на договора с Apple. В момента новите чипове за iPhone се правят от Bosch. Това обаче ще се отрази във финансовите резултати през следващите тримесечия, пише JPMorgan, цитирана от информационната агенция Ройтерс.

И STMicro очаква влошаване на положението. Компанията очаква, че от средата на 2015 г. отново може да започне да реализира печалба, около шест месеца по-късно от очакваното от анализаторите. Главният изпълнителен директор Карло Бозоти вижда светлинка в тунела в сферата на автомобилния пазар, за който STMicro също произвежда чипове.

Акциите на компанията през тази година поскъпнаха с около една пета. След публикуването на отчета обаче пазарната капитализация се смали със 7,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още