IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли администрацията на Тръмп да спаси Qualcomm

Производителят на чипове разчита на обжалване на съдебното решение на съдия Луси Кох

14:50 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Омаловажавайки  сериозния правен неуспех, който може да преобърне целия ѝ бизнес модел, сега Qualcomm Inc. поглежда към процес на обжалване, който в историческа ретроспекция е бил винаги в нейна полза - както и към възможна намеса от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която иска да гарантира, че американската компания ще остане конкурентоспособна при разработването на технологиите за 5G, предава Bloomberg.

Производителят на чипове от Сан Диего трябва да се справи с последствията от решението на федерален съдия в Калифорния, който се присъедини към мнението на Федералната търговска комисия по дело, заведено през 2017 г., обвинявайки компанията в антиконкурентни практики. Qualcomm иска решението на американския окръжен съдия Луси Кох да бъде спряно от изпълнение, докато се бори за бързо обжалване, като може да получи подкрепа от други федерални ведомства, които в миналото са изтъквали важността на компанията за технологичното лидерство и сигурността на САЩ пред въпросите за начина, по който тя работи.

Решението на Кох от вторник, което се случва около месец, след като Qualcomm уреди извънсъдебно глобалната си правна битка с Apple Inc., е тежък удар. Съдията потвърди почти всички обвинения на търговската комисия срещу Qualcomm и заяви, че компанията ще трябва да промени начина, по който работи. Основното притеснение за акционерите е заповедта за предоговаряне на технологичните лицензионни сделки с всички основни производители на смартфони. Тези споразумения генерират приходи за милиарди долари с висок марж за Qualcomm всяка година.

Ако производителят на чипове бъде принуден да направи това, клиенти като Apple, Samsung Electronics Co. и Huawei Technologies Co. могат да свият значително сумите, които плащат, за да използват патенти, подкрепящи функционирането на съвременните телефонни мрежи. Такова решение е точно обратното на това, което министерството на правосъдието на САЩ се надяваше да постигне, когато наскоро поиска от съдията да ограничи обхвата на всякакви наказания, които възнамерява да наложи на Qualcomm. Адвокатите на правителството са казали на Кох, че едно подобно агресивно средство за защита би могло да подкопае иновациите и централната роля на компанията при разработването на 5G мобилни мрежи.

Кох отхвърли предложението да чуе повече аргументи три месеца след 11-дневния процес, приключил на 30 януари. Администрацията на Тръмп вероятно ще подкрепи Qualcomm чрез процеса на обжалване, като се аргументира, че някои от забраните на Кох ще задушат американските иновации и вероятно ще застрашат националната сигурност.

Но правителствените стремежи няма да бъдат „сребърен куршум“ за опита на Qualcomm да отмени решенията на съдията, свързани с антиконкурентните практики на компанията.

„Ако има опасения за националната сигурност, тогава това трябва да бъде разгледано от апелативните съдилища", казва Анкур Капур, адвокат в Ню Йорк. „Но подкрепата на Министерството на правосъдието не е сериозен коз. Ако доказателствата показват, че самата Qualcomm е подкопала индустриалните иновации с антиконкурентното си поведение, подкрепата на правителството само ще навреди на Qualcomm".

През миналата година Qualcomm е генерирала приходи в размер на 5 млрд. долара от лицензи, което подпомага усилията на компанията за изследвателската дейност, направила чиповете и изобретенията на Qualcomm централни за високоскоростните мобилни системи за данни и устройства. Това лидерство се възприема от администрацията на Тръмп като ключово за САЩ.

Qualcomm все още съществува като независима компания само заради тази визия на администрацията. Предложението за враждебно поглъщане от Broadcom Inc. беше осуетено в последната минута от президентска заповед през март 2018 г., в която се споменаха опасенията за сигурността и че придобиването ще доведе до по-малко инвестиции в 5G технологията.

Освен всяка подкрепа, която Qualcomm ще получи от администрацията, компанията има и легални ходове, с които да играе. Обжалванията и извънсъдебните уреждания на споровете са законни методи, с които Qualcomm се справя по-добре, отколкото с първоначалните съдебни решения. При това моделът на лицензиране на компанията се оспорва от години в редица юрисдикции по целия свят.

В Южна Корея, родината на Samsung, американският производител на чипове обжалва две решения, които го осъдиха в нарушаване на антитръстовите правила. Samsung, като част от скорошно споразумение с Qualcomm, няма да се противопостави на обжалването, докато едно от решенията се преразглежда. Японската комисия за защита на конкуренцията ревизира едно почти десетилетно решение срещу Qualcomm, свързано с лицензионни споразумения.

В Тайван, където е централата на най-прекия конкурент MediaTek Inc., първоначалното решение срещу бизнес практиките на Qualcomm беше отменено. А в Китай, най-големият пазар за смартфони, производителят на чипове излезе от разследване от страна на антитръстовите органи с право да налага такси за лицензиране, макар и след заплащане на глоба.

Въпреки всички тези предишни успехи в случай, че решението на съдия Кох бъде потвърдено, това „има потенциала да преобърне лицензионния модел на Qualcomm, принуждавайки я да предоговори споразуменията за съществуващи лицензи на значително по-ниски цени“, твърди анализаторът на Raymond James Крис Казо.

А сега няма и следа от облекчението сред инвеститорите, което се появи след извънсъдебното споразумение с Apple и надеждата за бъдеще без скъпоструващи правни спорове, изпратило акциите на Qualcomm тази година нагоре. Акциите се сринаха с повече от 11% в сряда.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още