IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mac се възражда от пепелта

30-годишният бизнес с персонални компютри на Apple регистрира най-успешното тримесечие в историята си

15:35 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Mac се възражда от пепелта

Бизнесът на Apple в сегмента на персоналните компютри чрез Mac, който вече е на цели 30 години, изживя най-успешния период в историята си през последното тримесечие, пише Quartz.

Доставките на Mac-ове между юли и септември скачат с 20% на годишна база, или с близо 1 млн. устройства. Зашеметяващото представяне на Apple е наистина изненадващо на фона на свиващия се, или в най-добрия случай – нерастящ, пазар на компютри в световен мащаб през последните години.

Продажбите на Mac не правиха изключение от глобалната тенденция и се свиваха паралелно с общия пазар. След като Apple отчете продажби на рекордните 5,2 млн. устройства през четвъртото тримесечие на 2011 г., компанията не успя да надхвърли границата от 5 млн. в нито едно тримесечие до този момент. Мнозина наблюдатели заключиха, че Mac е достигнал своя връх и оттук насетне iPad ще бъде доминиращият фактор за растежа в компютърния сектор. За изминалото тримесечие анализаторите прогнозираха, че продажбите на Mac ще останат същите като година по-рано.

Те обаче не можеха да сгрешат повече, като доставките на Mac надхвърлиха очакванията с близо 1 млн. единици.

Как стана възможно това? При представянето на тримесечния отчет на Apple главният финансов директор на компанията Лука Маестри посочи силни продажби, свързани с началото на училищния сезон, както и ръст от 46% спрямо година по-рано на развиващите се пазари. Изпълнителният директор Тим Кук пък отбеляза, че продажбите нарастват с 54% в Китай. „Това се оказа наистина изумяващо тримесечие, което ще ни донесе най-големия пазарен дял от 1995 г. насам“, добави Кук.

Един от факторите, който може да е допринесъл за успеха на Mac, е сериозният спад в продажбите на iPad от 13% на годишна база през третото тримесечие до 12,3 млн. устройства. Наблюдателите говореха за това как iPad унищожава Mac, но сега изглежда се случва точно обратното. „Сигурен съм, че много хора, гледайки Mac и iPad, са избрали Mac. И това между другото не е никакъв проблем за мен“, заяви Тим Кук.

Ще продължи ли обаче растежът? Би било неразумно да се правят дългосрочни прогнози на базата на едно единствено тримесечие, било то разтърсващо. С промените напоследък обаче Mac се подобрява.

Една от тях например е, че Apple започна да продава първия си стационарен компютър с технологията за свръхвисока разделителна способност – „ретина“ дисплей. Носят се и слухове за нов супертънък ноутбук, който изглежда може да добие голяма популярност.

Усилията на Apple да подобри работата на Mac с iPhone и iPad също ще помогнат, особено възможностите „Continuity” и „Handoff“, които улесняват превключването между Mac-овете и устройствата с iOS към съобщения, електронна поща, сърфиране в интернет и обаждания. Уникалната способност на Apple за тясно интегриране на хардуер със софтуер остава едно от най-силните предимства на компанията пред конкурентите ѝ като HP, Samsung и Google.

Широките тенденции в индустрията също облагодетелстват Mac. Наблюдава се преместване към интернет и от тромавия софтуер на Windows, цялостно влошаване на представянето на Microsoft. Също така iPhone и iPad вече се ползват с широка разпознаваемост сред потребителите и бизнеса, докато непрестанните усилия на Apple за понижаване на цените, водещата ѝ позиция по отношение на дизайна и разрастването на империята на компанията също няма как да не дадат своето отражение.

Фундаменталният въпрос е какво ще се случи, след като персоналните компютри и таблетите все повече се сливат в едно цяло. Засега обаче 30-годишният бизнес с Mac изживява третия си възход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още