IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на златната ера на дизайна в Apple

Джони Айв напуска концерна, за да основе собствена независима компания за дизайн, сред чиито клиенти ще е производителят на iPhone

08:10 | 28.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук (вляво) и Джони Айв. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук (вляво) и Джони Айв. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. заяви, че директорът по дизайна Джони Айв ще напусне компанията по-късно тази година, за да сформира своя собствена независима дизайнерска компания, отбелязвайки края на една ера за производителя на iPhone, докато той премества фокуса от разработването на продукти към услугите.

Съобщението за напускането на Айв в четвъртък се случва след няколко години, в които той бе по-малко ангажиран с ежедневната работа и проектирането в Apple, поясняват хора, близки до дизайнера и цитирани от в. Wall Street Journal. Все пак това е напускането на най-известния лидер на Apple след изпълнителния директор Тим Кук и лицето, което най-много въплъщава вълшебството на дизайна, постигнато от Apple под управлението на покойния директор Стив Джобс.

Съобщението със сигурност ще повдигне нови въпроси за способността на компанията да разработва и пуска нови продукти на фона на спада на продажбите на iPhone, за чието проектиране Айв помогна и който подхранваше нарастването на приходите и печалбата на Apple през по-голямата част от последното десетилетие.

Apple търси нови възможности за растеж, главно от продажбата на софтуер за приложения, забавно съдържание, финансови инструменти и други услуги. През април компанията отчете първия си спад на приходите и печалбата си от повече от две години, след като през януари заяви, че тези две метрики са спаднали за първи път през коледното тримесечие.

Планираната нова компания на Айв ще обслужва Apple като свой основен клиент и ще продължи да работи в тясно сътрудничество с производителя на iPhone, съобщиха от компанията. Твърди се, че дизайнерският екип, който сега ръководи Айв ще бъде ръководен от двама заместник-председатели, които ще се отчитат на главния оперативен директор Джеф Уилямс - ефективно демотивирайки екипа. Айв, чието звание е главен директор по дизайна, се отчиташе директно на Кук.

„След толкова много години работа в тясно сътрудничество съм щастлив, че нашите отношения продължават да се развиват и очаквам с нетърпение да работя с Джони дълго в бъдеще“, казва Кук в изявление.

Акциите на Apple, които се покачват през последните седмици, но остават доста под рекордните си стойности, поевтиняха с около 1% в следборсовата търговия след обявяването на новината.

Близък сътрудник на Джобс, Айв беше от решаващо значение за възраждането на Apple, след като бе близо до фалита през 90-те години на миналия век до една от най-ценните компании в света.

Но въпреки позицията си в Apple Айв е по-малко ангажиран с ежедневната работа в компанията, откакто помогна за пускането на пазара на Apple Watch през 2015 г., твърдят близки до дизайнера служители.

Напускането на Айв е изглеждало неизбежно, тъй като компанията преминава от продажбата на устройства към фокус върху продажбата на услуги, казва един от близките до дизайнера хора. „Това вече не е продуктова и дизайнерска компания“, пояснява той.

В прессъобщението на Apple Айв заявява, че дизайнерският екип днес „е по-силен, по-жизнеспособен и по-талантлив, отколкото във всеки един момент от историята на Apple".

Кук, чиято главна експертиза е в оперативната дейност, рядко посещава студиото за дизайн, а Уилямс, също оперативен експерт, е натрупал опит по продуктите, докато е работил по смарт часовника, който компанията пусна през 2015 г.

Честата липса на Айв през последните години съвпадна с повдиганите от анализатори и бивши служители въпроси относно способността на Apple да иновира. Въпреки че продажбите на часовниците нараснаха през последните години, Apple няма друг сериозен хардуерен хит от iPad-а през 2010 г. Намаленото присъствие на Айв също е допринесло за поредица от скорошни напускания на членове на екипа, като само през последната година са напуснали четирима водещи дизайнери. 

След пускането на часовника на пазара Айв прекарва около две години в работа по новата главна централа на Apple, изградена в знак на почит към Джобс, който почина през 2011 г. Айв се върна да ръководи проектантския екип в края на 2017 г., като през този период разделя времето си между САЩ и Великобритания, отчасти защото баща му е бил болен, твърдят близки до дизайнера хора.

Айв и съпругата му възнамеряват да прекарват повече време в Обединеното кралство, където те искат да отглеждат децата си.

Напускането ще сложи край на златната ера на дизайна в Apple. Под ръководството на Айв дизайнерският екип властваше в компанията, имайки последна дума за това как да изглеждат продуктите и какви функции да изпълняват.

Айв пое ръководството на проектантския екип през 1996 г. Преди това Apple работи с външни дизайнерски фирми по разработването на новите продукти. Той изгради екип от около две дузини дизайнери, които работят заедно, за да развият простата естетика на технологичния гигант и да разработят редица продукти, включително iPhone.

Съобщението повдига допълнителни въпроси за бъдещето на проектантския екип. Apple твърди, че Ивънс Ханки ще бъде вицепрезидент по индустриалния дизайн. Ролята ѝ през изминалата година като ръководител на операциите в групата за индустриален дизайн допринесе за някои скорошни напускания, твърдят източници на WSJ.

Apple също така назначи Сабих Кан за старши вицепрезидент по операциите, издигайки дългогодишното протеже на Кук и Уилямс на по-голяма длъжност, докато компанията се занимава с множество предизвикателства по веригата на доставки, произтичащи от предложените мина върху китайски внос за 300 млрд. долара, които ще повлияят на всички основни продукти на Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
За съжаление, нема нищо вечно, еле па хора... Но за Епъл напускането на Джони Вай е симптоматично. Епъл за момента си остана там, където я остави Джобс и с напускането на този уникален човек Вай, а той напуска най-вероятно поради някакви тенденции в управлението на компанията, много е вероятно Епъл под ръководството на *** Кук да се превръща в нещо като Майкрософт и Гугъл. То горе-долу това пише и в статията... Но пък да не забравяме, че Епъл е особена компания и какво става вътре не е много ясно. Напр. малко хора знаят, че Стив Джобс преди 10-15 години открадна тогавашния президент на Йейл, който от тогава води някакъв мистериозен вътрешен "университет" в системата на компанията... Та, категорични приказки на ангро за Епъл често са признак за не особено компетентни коментатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
"... най-после да започнат да правят красиви телефони с тесни рамки и заоблени дисплеи, поне малко да се доближат до китайските."Боже, събери си вересиите, Боже...! :lol:Тука, освен автора на този нелеп коментар, виждам поне още 12 човека, които със сигурност никога не са виждали телефон на Епъл... :lol:Или както се казва, открийте 10-те разлики:https://support.apple.com/kb/SP770?viewlocale=bg_BG&locale=bg_BGhttps://consumer.huawei.com/bg/phones/mate20-pro/Ся остава и да ни каже авторът или некой от 12-те съгласни с него, че Епъл крадат дизайн от Хуйвей или изобщо - от "китайците".... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Ivel
преди 4 години
Аз пък мисля, че това е добър шанс за Аппле, отървавайки се от този амбициозен дизайнер, най-после да започнат да правят красиви телефони с тесни рамки и заоблени дисплеи, поне малко да се доближат до китайските. Така беше и някога когато се отърваха от амбициозния си дизайнер в Ситроен, с него си отидоха и грозните ръбести форми и тези автомобили отново станаха приемливи за купувачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
защо край ? защо не ново начало ? човека може да му дават на късо вече веригите и да не ражда нови идеи толкова лесно ... това да зависят от решенията ти , в един толкова конкурентен отрасъл дето са ябълката , цели продуктови линии е мега износващо ежедневно напрежение . колкото и лесно да изглежда отстрани :))) . а човека си е свършил перфектно работата за тези 20 години на върха , защо да не намали темпото :))) ... а ябълката ще даде път на някой нов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още