IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът не спира плановете на SpaceX и НАСА

Агенцията изпрати покана до журналистите за първата си мисия с частен превозвач през май

13:51 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Докато Илон Мъск се сблъсква с проблеми около производството в Tesla заради коронавируса, то от друга негова компания -  SpaceX, идват добри новини. В момента в компанията няма закъснения в производството заради коронавируса. Nasa и SpaceX все още планират изстрелването на астронавтите си до Международната космическа станция (ISS) в средата на май.

Според Techcrunch космическата капсула Crew Dragon е завършена и сътрудничеството с Nasa в момента протича по план, въпреки частичното намалено работно време. Ако мисията стартира успешно през май, това ще е първият път, когато частна компания предвижи астронавти на НАСА на Международната космическа станция.

Доклади от по-рано през годината посочваха стартовия прозорец за май, с възможността SpaceX и НАСА да могат да преместят датата до април или юни, в зависимост от готовността на космическия кораб и екипажа. Съобщава се, че SpaceX е подготвил космическия кораб Crew Dragon, който ще лети на мисията, но НАСА също промени параметрите на полета, за да включи по-дълъг престой в Международната космическа станция за екипажа, който да качи на демо мисията - астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Цялата мисия по транспортирането на космонавтите до и от Международната космическа станция се осъществява чрез партньорство с руската космическа агенция "Роскосмос", която лети с екипажите, използвайки космическия си кораб "Союз".

Досега НАСА и SpaceX изглежда не очакваха голяма промяна във времето на първата им мисия с Dragon в светлината на продължаващата пандемия от коронавирус. Покана от НАСА към журналистите от сряда е най-подробното потвърждение досега, че мисията все още не е прекратена към момента и се движи по план въпреки прилагането на строги мерки за социално дистанциране и изолация, докато епидемията COVID-19 се разпростира и в САЩ.

В поканата до медиите НАСА пояснява, че „проактивно наблюдава ситуацията с коронавируса (COVID-19), докато тя се развива“ и „ще съобщава всички актуализации, които могат да повлияят на планирането на мисията или достъпа до медиите, когато станат достъпни“. Агенцията предприема и допълнителни предпазни мерки за защита на здравето на Хърли и Бенкен, в допълнение към стандартните процедури за изолация, които вече са въведени, за да не се разболеят преди мисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още