IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производител на смартфони Vivo се насочва към западните пазари

Освен това компанията планира да стъпи в Русия и Африка

12:05 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Vivo, бързо развиващата се марка смартфони, подкрепена от китайския милиардер Дуан Юнпин, ще започне да продава продуктите си на западните пазари, ускорявайки глобалната си експанзия, пише Bloomberg.

Насърчена от успеха си срещу Apple и Samsung Electronics у дома, компанията възнамерява да навлезе на развити пазари с висок клас устройства. През следващите месеци третата по големина китайска марка смартфони ще започне да продава своите устройства, включително флагмана V7+, в Русия, Тайван и Сингапур. Компанията пусна X20 в Хонконг този петък, а Африка влиза в плановете ѝ за следващата година.

Vivo е емблематична част от новите китайски компании, които свиха дела на чуждестранните марки в Китай и агресивно проучват чуждестранните пазари. Vivo, която започна експанзията си зад граница през 2014 г. в Тайланд, изгради база от потребители у дома, като се насочи към стотици търговци на дребно в по-бедните градове и селските райони, където конкуренцията беше по-малка. Тази тактика помогна на Vivo и нейния конкурент Oppo да детронират Apple по продажби.

Vivo е основана през 2009 г. и заедно с Oppo се появи от никъде, за да нанесе удар върху тогавашния лидер в класациите Xiaomi.

Vivo е известна със своите бързо зареждащи се устройства с големи батерии и памет. Днес компанията се нарежда веднага след Oppo по продажби в Китай и е официален спонсор на Световното първенство по футбол през 2018 г. и Индийската лига по крикет.

Навлизането на руския пазар означава изправяне срещу Samsung и Apple, които взети заедно контролираха близо половината от пазара в страната през второто тримесечие на тази година според Counterpoint Research. А и редица китайски брандове вече са се насочили натам преди Vivo, в това число Xiaomi и Huawei Technologies.

Четирите топ производители на смартфони в Китай – Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi – използват различни стратегии за навлизане на чуждестранни пазари. Huawei, която прави най-скъпите и напреднали устройства от всички, се фокусира върху консолидирането на своята позиция на развити пазари като Германия и Испания, където вече е навлязла чрез продажбата на мрежово оборудване. Останалите до момента се борят предимно на големите развиващи се пазари като Индия и Индонезия, предлагайки по-достъпни телефони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още