IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай все още внася чипове за 300 млрд. долара годишно

Междувременно страната се опитва да се откъсне от зависимостта си от САЩ, когато става дума за технологии

14:47 | 26.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

За трета поредна година Китай ще внесе чипове за 300 млн. долара. Това подчертава как втората по големина икономика в света остава зависима от Съединените щати, въпреки милиардите, инвестирани в местно ноу-хау за производство на полупроводници, пише Bloomberg.

Технологични гиганти – от Huawei Technologies до Tsinghua Unigroup и China Electronics, са в челните редици на усилията на страната да се откъсне от американски технологии. Те инвестират в модерни чипове с изкуствен интелект, софтуерни инструменти за дизайн и памет. И все пак отделянето от САЩ заплашва глобалната икономика и е невъзможно в момента въпреки големия напредък на вътрешните разработки, коментира по време на World Semiconductor Conference в Нандзин Уей Шаодзюн, заместник-председател на China Semiconductor Industry Association.

Китай беше източникът на по-голямата част от растежа на индустрията в глобален мащаб през първата половина на годината, защото все още внася много чипове от лидери като Micron и Qualcomm, твърди Уей. Страната е купила интегрални схеми за 184 млрд. долара от чужбина през първите седем месеца на 2020 г. По данни на митническите власти това е с 12% повече спрямо същия период на миналата година.

Но в последните години страната рязко ускори инвестициите си в развойна дейност и в местно производство. Държавната Tsinghua Unitgroup строи завод за чипове за памет за 22 млрд. долара в Ухан, докато звеното на Huawei HiSilicon прави процесори за повечето от своите мобилни устройства от висок клас.

Софтуерните разработчици също се задействаха, след като Вашингтон забрани на Huawei да използва инструменти за автоматизация на електрониката (EDA) от Cadence Design Systems и Synopsys.

Synopsys чийто софтуер е критичен за разработката на собствените чипове на Huawei, спря сътрудничеството си с китайската компания именно заради американските изисквания.

“Някои западни политици вярват, че в света ще има две отделни екосистеми, тъй като Китай и САЩ развиват свои собствени индустриални и икономически системи. Не мисля, че това е твърде практично“, посочва Уей. „В основата на дигиталния свят са информационните технологии, които са силно глобализирани. Разкъсването на тази екосистема ще навреди на глобалния растеж. Тъй като Китай възнамерява да развива ИТ сектора си, производството на чипове е нещо, което не може да избегне“.

Нарастващата враждебност на Съединените щати направи това производство още по-важно за Пекин, защото то е от значение за изграждането на повечето технологии – от 5G мрежите и колите до смартфоните и центровете за данни. От май администрацията на Доналд Тръмп използва ограничаването на продажбите на полупроводници на Huawei като част от кампанията си за овладяване на технологичния възход на Китай.

Според Уей това е грешка, защото Китай, най-бързо възстановяващата се от пандемията икономика в света, е в основата на глобалния растеж.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ами ще продават на Китай.Писах ти в първия пост. Китай не продава нещо свое. Китайците купуват и плащат всичко за да имат лукса да произвеждат. Когато един ден след 30 години някак си успеят да наложат свои собствени микропроцесорни системи и технологии, тогава ще ги продават АКО има желаещи да ги купят. Сега продават американски, японски и корейски технологични изделия. Китайците единствено ги сглобяват и си прибират малкия марж за сглобяването. Лъвския пай отива за собствениците на технологиите, в слуая точно фирми като Micron и Qalcom.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
mick
преди 3 години
Интересно, когато Китай започне да произвежда чипове.. Micron и Qualcomm и на кого ще продават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Явно милиони и милиарди са синоними.. ;) Та кое от двете е вярно 300 милиона или милиарда? Ако е в милиони - ми се струва много малко като сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
paco112
преди 3 години
300млн, а не 300млрд, инвесторааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Тази статия е хубаво да я прочетат всички, които си мислят и вярват че Китай е някаква технологична сила. Абсолютно цялото ноу-хау що се отнася до микропроцесори, архитектури и високи технологии е чужда собственост и китайците си плащат за да произвеждат всичко, което произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още