IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай полетя към Луната

Безпилотен космически кораб ще вземе проби от спътника за първи път от над 40 години

10:24 | 24.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: PA/STR CHINA OUT</em></p>

Снимка: PA/STR CHINA OUT

Китай изстреля безпилотен космически кораб към Луната. По време на мисията за първи път от повече от четири десетилетия трябва да бъдат взети проби от повърхността на спътника. Рано във вторник ракетата носител "Чанчжън-5" успешно изведе в орбита космическия апарат "Чанъе-5", който потегли на мисия до Луната, предаде Ройтерс.

Новината за извеждане в орбита на апарата бе съобщена 75 минути след успешното изстрелване на ракетата носител от космическата станция във Уенчан на южния китайски остров Хайнан. Очаква се в неделя космическият кораб, кръстен на китайската лунна богиня Чанъе, да пусне на Луната луноход, който ще събира скални проби. Той трябва да пробие лунната повърхност и да загребе около 2 килограма скали и отломки, които да бъдат върнати на Земята. Очаква се цялата мисия да продължи около 20 дни.

Така, ако мисията се окаже успешна, Китай ще стане третата страна в света, взела лунни проби, след като по-рано това направиха САЩ и бившият СССР през шестдесетте и седемдесетте години на миналия век.

Предполага се, че космическият кораб ще кацне във вулканичната област, кръстена на германския астроном Карл Рюмкер (1788-1862). Намира се в „Океана на бурите“ в горната лява част на обърнатата към Земята страна на Луната.

Мисията се смята за една от най-сложните, които някога е предприемала космическата агенция на Китай: за първи път китайска мисия ще започне от Луната, ще вземе проби от скали и ще извърши маневра за скачване в орбитата на земния спътник, преди капсулата за връщане да отлети обратно към Земята, предава DPA.

8 200-килограмовият космически кораб се състои от четири модула: орбитална част с връщащата се капсула и луноход с етап на изкачване. След като се докосне до лунната повърхност, луноходът ще използва дълго рамо, за да събере около два килограма лунни камъни и проби от дупки с дълбочина до два метра и да ги прибере в склад.

След изстрелването от Луната и маневра на скачване в орбитата, пробите от скалите трябва да бъдат заредени в капсулата, която след това ще се върне на Земята. Космическият кораб трябва да кацне във Вътрешна Монголия на 16 или 17 декември. Учените с нетърпение очакват пробите, тъй като в най-новата лунна история все още няма проби, достигнали до земята.

„Океанът от бури“ е на 1,2 милиона години. Лунните скали, събрани от САЩ и Съветския съюз, от друга страна са значително по-стари - на 3,1 и 4,4 милиона години. Най-голямата лунна равнина получи името си от по-ранното предположение, че появата ѝ едновременно с намаляващия полумесец е признак за буря на лунната повърхност. 

Изследователите се надяват, че пробите ще дадат важни нови доказателства за вулканичната дейност и историята на Луната. Американските мисии Apollo върнаха около 380 килограма лунна скала на Земята, а Съветският съюз събра общо 300 грама - за последно с безпилотната мисия „Луна 24“ през 1976 г., когато на земята бяха донесени и около 170 грама лунен прах.

Китайският полет се извършва 51 години след първото кацане на пилотиран кораб на Луната – извършен от САЩ на 21 юли 1969 г., когато Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин станаха първите хора, стъпили на повърхността на земния спътник. САЩ са извеждали астронавти до Луната шест пъти - последно с „Аполо 17“ през декември 1972 г.

Това е едва вторият редовен полет на над 800-тонната китайска ракета, след като такъв тип ракета изведе сондата "Tianwen-1" до Марс през юли. Първоначално имаше проблеми с двигателя на новата тежкотоварна ракета, което доведе до отлагането на лунната мисия с три години.

Китай провежда амбициозна космическа програма с мисии до Луната и Марс и изграждането на собствена космическа станция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още