IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е по-трудно да се намери от чиповете? Оборудването за тях…

Повече от половината приходи на световната полупроводникова индустрия идват от продажбата на по-стари типове чипове

19:40 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Стивън Хау е търговец на скъпи антики с почти необяснима механична сложност, които са много търсени от взискателна клиентела с дълбоки джобове, идваща от почти всяка част на развития свят. Търсенето на стоките му е най-високо за всички времена и въпреки това той се чувства тъжен: търсенето изпреварва с толкова много предлагането, че за Хау е почти невъзможно да се сдобие с артикули за продажба.

Хау купува и продава не ретро часовници или класически автомобили, а оборудването за микрочиповете, които напоследък са толкова оскъдни. Машините, които продава, обикновено са на поне 10 години, тъй като толкова дълго най-добре капитализираните производители на чипове – като Samsung, Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing, задържат своето ново оборудване за производство на чипове. Но тези машини могат да бъдат много по-стари. 

Големият недостиг на чипове през 2020 и 2021 г. ограничи способността на света да произвежда всичко - от автомобили до смартфони. И според много анализатори и производители на полупроводници, както и според самия Хау, липсата на употребявано оборудване за производство на микрочипове е една от причините дефицитът на чипове да стане толкова остър. 

Обикновено асоциираме микрочиповете с най-новата и най-добра технология, но се оказва, че повечето от чиповете, които влизат в продуктите, които използваме, са направени с по-стари производствени техники, пише в свой анализ The Wall Street Journal. Никой не знае точно каква част от световните микрочипове се произвеждат върху използвано оборудване, но Хау, собственик на SDI Fabsurplus, смята, че този дял може да достига дори една трета.

Повече от половината приходи на световната полупроводникова индустрия идват от продажбата на по-стари типове чипове, казва Уейн Лам, директор на изследванията в CCS Insight, технологична консултантска фирма. И то въпреки факта, че тези чипове поотделно са много по-евтини от процесорите от висок клас, които са „мозъците“ на смартфоните и лаптопите. Нов, усъвършенстван чип за лаптоп от Intel струва стотици долари. За разлика от него много от тези чипове от по-старо поколение струват само няколко долара; някои само центове.

Тези чипове, които използват по-зряла технология, са вграждани в камери и други сензори в нашите телефони и автомобили; в електрониката за захранване; в логическите контролери за фабричното оборудване;  те са и чиповете, които позволяват безжична комуникация. Дефицитът на тези чипове е в основата на спирането на автомобилното производство и неспособността на Apple да отговори на търсенето на най-новия iPhone.

Пандемията помогна за засилването на текущия дефицит на чипове, което доведе както до затваряне на фабрики от решаващо значение за производството и опаковането на тези чипове, така и до нарастване на търсенето на оборудване за работа от дома и други продукти, които ги използват. Но това е само част от историята.

Дългосрочната тенденция на разширяващо се и ненаситно търсене на микрочипове във всяко електронно устройство, което можете да назовете, от години затруднява веригите за доставки на оборудването, които пък са сърцевината на веригата за доставки за микрочипове.

Хау, който основава своята компания през 1998 г., казва, че обикновено полупроводниковата индустрия е преминавала през цикли на бум и срив, които на свой ред запълват и след това изпразват складовете му, които се намират в Италия, Малайзия и Тексас. Но от 2016 г. търсенето както на ново, така и на употребявано оборудване за производство на чипове само расте, казва той.

Това нарастващо търсене се дължи отчасти на растежа на „Интернет на нещата“ през последните пет години, казва Хасан Ел-Кури, главен изпълнителен директор на Onsemi, базиран във Финикс, Аризона, производител на полупроводници, който е специализиран в енергетиката и сензорни технологии за автомобилни и промишлени приложения.

Не стига, че толкова много от онези стоки, които купуваме в наши дни, имат чип в себе си – но също така някои от тези неща имат много повече чипове от всякога. За Onsemi доларовата стойност на микрочиповете в електрическо превозно средство със система за подпомагане на водача е 30 пъти по-висока от цената на чиповете в автомобил, задвижван с бензин без такава система, казва Ел-Кури. Търсенето на чипове произтича и от нарастването на популярността на мобилните устройства и от необходимостта от много повече сървъри – известни още като инфраструктура за изчисления в облак а– за поддръжката им.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още