IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel потвърди: Дефицитът при чиповете може да продължи години

Тенденцията за работа от дома предизвика "цикъл на експлозивен растеж в индустрията“, казва Пат Гелсингер

12:57 | 31.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Intel в Санта Клара, Калифорния, САЩ, в сряда, 20 януари 2021 г. &nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Централата на Intel в Санта Клара, Калифорния, САЩ, в сряда, 20 януари 2021 г.  Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Intel Corp заяви в понеделник, че може да отнеме няколко години, за да бъде разрешен глобалният недостиг на чиповете - проблем, който затвори някои линии за производство на автомобили и се усеща и в други области, включително потребителската електроника.

Тенденцията за работа и учене от дома по време на пандемията на COVID-19 е довела до "цикъл на експлозивен растеж в индустрията", който е натоварил глобалните вериги за доставки, каза по време на виртуална сесия на търговското изложение Computex в Тайпе Пат Гелсингер. 

„Но въпреки че индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочните ограничения, все още може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на производствен капацитет, субстрати и компоненти“.

В интервю в средата на април Гелсингер каза пред The Washington Post, че ще отнеме "няколко години", преди недостигът да се намали, и че концернът планира да започне да произвежда чипове в рамките на шест до девет месеца за справяне с недостига в американските автомобилни заводи.

През март Intel обяви план за 20 млрд. долара за разширяване на модерния си капацитет за производство на чипове, изграждане на две фабрики в Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

„Планираме да се разширим и на други места в САЩ и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на полупроводници за света", каза Гелсингер, без да разяснява подробности.

Плановете на Intel могат да бъдат директно предизвикателство за двете други компании в света, които могат да произвеждат най-модерните чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) и южнокорейската Samsung Electronics Co Ltd.

Двете доминират в производството на полупроводници, премествайки центъра на тежестта от Съединените щати, където някога бе изобретена голяма част от технологията, в Азия, където днес се произвеждат над две трети от модерните чипове в света.

Intel е една от малкото останали компании за чипове, които едновременно проектират и произвеждат свои собствени чипове. Конкурентните  дизайнери на чипове като Qualcomm Inc  и Apple Inc разчитат на договорни отношения с външни производители.

Още технологични новини вижте във видеото нa Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Понеже доста европейски медии поеха тази позиция на Интел в хор аз си мисля, че става дума за платена медиина кампания.Заради дефицита и от съображения за национално значения от Интел изкрънкаха $ 8 милиарда долара + много големи данъчни облекчения в САЩ. Сега мисля че се опитват да накарат европейските власти да им подарят $ 20 милиарда + земя за нова фабтика на територията на съюза. Възползват се всячески от ситуацията. Включителмо като лъжаъ и манипулират. Защо като има недостиг на чипове продуктите им стоят непродаваеми по рафтовете в магазините? Можеше да направят доста по-добри изделия за да се продават по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
добре де... лаптопа с който бачках в офиса, сега с него съм у дома... дали съм тук, там... на Луната, все ми е зачислен един лаптоп, та се питам как това увеличи ползването на чипове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 2 години
Бойчо Попов не знае какво е инфлексна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още