IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel показа оптимизъм, повишавайки отново годишната си прогноза

Новините изпратиха цената на акциите на компанията с 4% нагоре

13:20 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Intel отчете по-висока печалба за тримесечието и отново повиши годишната си прогноза, което помогна за отслабване притесненията на инвеститорите за производствените проблеми на компанията за чипове и като цяло за забавянето на търсенето, пише Wall Street Journal.

Американският технологичен гигант обяви, че коригираната му печалба е достигнала 1,42 долара на акция, в сравнение с 1,40 долара на акция година по-рано. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха 1,23 долара на акция.

Приходите са нараснали до 19,19 млрд. долара, също над очакванията. Главният изпълнителен директор Боб Суон заяви, че това е рекордно постижение за базираната в Санта Клара, Калифорния, компания.

Цената на акциите на Intel скочи с близо 4 на сто по време на следборсовата търговия.

Intel, най-големият производител на чипове по приходи в Съединените щати, акцентира върху търсенето на нейните продукти, използвани в центрове за данни. Този вид чипове се ползват активно в пазара на облачни услуги, който преживява бум, а тази седмица Microsoft, вторият по големина доставчик на облачни услуги след Amazon.com, даде добра прогноза за този си бизнес.

Центровете за данни “ще бъдат един от големите двигатели за Intel и индустрията през следващите няколко тримесечия”, заяви анализаторът на Cascend Ерик Рос.

Освен това Intel обясни, че бизнесът ѝ с чипове за памет, който се представя по-слабо тази година спрямо миналата, започва да се преобръща.

“Все още е слаб, но се завръща”, коментира главният финансов директор на Intel Джордж Дейвис. Той заяви, че набраната инерция е вдъхнала увереност на компанията да повиши годишната си прогноза второ тримесечие поред.

Компанията отчете 5% спад на свързаните с персоналните компютри приходи въпреки доброто търсене. Продажбите на компютри в света нараснаха до 70,9 млн. бройки, отбелязвайки най-доброто си представяне за третото тримесечие от 2015 г. насам, сочат данни на Canalys.

Intel повиши прогнозата за годишните си приходи с 1,5 млрд. долара до 71 млрд. долара. Освен това очаква и по-висока печалба - 4,60 долара на акция, при предишна прогноза за 4,40 долара на акция.

Компанията заяви, че бордът ѝ е одобрил програма за обратно изкупуване на акции на стойност 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още