IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel планира да прехвърли част от производството си на външни компании

Компанията се сблъска с много проблеми през 2020 г., но отчете добри финансови резултати

13:11 | 22.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бъдещият главен изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че технологичният гигант ще възложи по-голямата част от производството на чипове на външни компании. Той обяви това, след като компанията отчете подкрепени от пандемията годишни резултати, които обаче подчертаха и презивикателствата, с които самият Гелсингер ще се сблъска скоро, пише Wall Street Journal.

Снощи Гелсингер обяви, че Intel ще използва други компании за чипове, които да правят повече от продуктите ѝ, макар че основната част от новите ѝ полупроводници в следващите няколко години ще се произвеждат на вътрешно ниво. Тази промяна в стратегията е стъпка встрани от традиционната зависимост на Intel от собствените ѝ заводи, които правят най-модерните ѝ чипове. Ходът също така е признание, че компанията изостава спрямо конкурентите си.

Отчетът за 2020 г. показва една предизвикателна, но добра във финансово отношение година за гиганта, който беше изпреварен по пазарна капитализация от Nvidia, отхвърлен от Apple като доставчик на чипове за Mac, преживя свиване на пазарния дял и се оказа под натиск от инвеститора активист Third Point за стратегически промени.

„И преди Intel е преминавала през различни цикли“, коментира Гелсингер. „Добрите компании успяват да се възстановят от периоди на трудости и предизвикателства, и се връщат по-силни, по-добре и по-способни от всякога. И вярвам, че това е възможност за Intel”.

Пандемията помогна на Intel въпреки проблемите. Търсенето на персонални компютри и чипове за тях не е било толкова голямо от години.

Intel отчете рекордни годишни приходи от продажби – 77,9 млрд. долара спрямо 72 млрд. за 2019 г. Сумата се оказа над тази, която очакваше Wall Street – 75,4 млрд. долара. Въпреки че Intel спечели от бума на търсенето на персонални компютри, след като хората се насочиха към работа и учене от вкъщи, голяма част от продажбите включваха по-евтини лаптопи, които не са толкова печеливши. А нарастващата конкуренция започна да натежава на рентабилността. Нетната печалба за 2020 г. достигна 20,9 млрд. долара, под сумата от 21,1 млрд. долара, отчетена година по-рано.

Intel обяви финансовия си отчет минути преди края на борсовия ден в САЩ вчера, вместо след финала на сесията, както планираше. Компанията твърди, че е избързала, защото е заподозряла неоторизиран достъп до информация за резултатите ѝ.

Книжата на Intel повишиха стойността си с 6%, след като фирмата увеличи дивидента си.

Главният изпълнителен директор Боб Суон, чиято смяна беше обявена този месец, заяви: „Intel е в силна стратегическа и финансова позиция, докато правим лидерския преход и насочваме Intel към следващото ниво“.

Дългосрочните планове на Intel за аутсорсинга на производството на чипове все още се оформят. Миналата година Суон заяви, че Intel ще реши в началото на тази година дали да работи с трети страни, след като азиатските конкуренти засилиха разработките на собствените си супербързи чипове. Сега Суон разкри, че решението за тази част от аутсорсинга ще изчака встъпването в длъжност на Гелсингер, който е и главен изпълнителен директор на VMware.

Компанията обмисля да прехвърли част от най-важните си чипове на азиатски конкуренти, в това число на Taiwan Semiconductor Manufacturing – най-големият и най-развит производител на чипове, който работи като подизпълнител, твърдят източници, запознати с въпроса.

Intel заяви, че приходите ѝ от продажби за четвъртото тримесечие са с 1% по-ниски от тези година по-рано, но все пак са надминали очакванията благодарение на по-голямото търсене на лаптопи и чипове, използвани в центрове за данни. Звеното Mobileye, което прави технологии за автономни превозни средства, също записа скок на приходите.

Приходите от бизнеса с центрове за данни са се свили с 16% спрямо същия период на миналата година, но резултатът е сравнен с един от най-силните периоди в историята на звеното, уточни главният финансов директор Джордж Дейвис. По думите му компанията е увеличила производствния капацитет, за да се справи с недостига на чипове за персонални компютри, който е довел до загуба на пазарен дял.

Intel твърди, че очаква 18,6 млрд. долара приходи от продажби за първото тримесечие, което е под сумата от година по-рано, но е над очакваните от анализаторите 16,1 млрд. долара. Компанията уточни, че ще даде годишна прогноза заедно с отчета за първото тримесечие през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Intel планира да прехвърли част от производството си на външни компании Make America ***** again!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още