IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon с по-лек спад от очакваното

Печалбата през първото тримесечие спада с 40% на тримесечна база, но очакванията бяха за по-сериозен спад

15:32 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Infineon с по-лек спад от очакваното

Компанията за полупроводници Infineon е отчела по-добро от очакванията първо тримесечие на финансовата година 2013/2014. Неспирното търсене от страна на производителите на автомобили успя да компенсира сезонния спад в печалбите.

Продажбите спаднаха спрямо традиционно най-силното предишно тримесечие със 7 на сто до 984 млн. евро, съобщи компанията. В допълнение оперативният марж е бил с близо 12 процента по-висок от очакваното от Infineon. Тъй като бизнесът в областта на чиповете е много променлив, в бранша обичайната практика е сравнение с предходното тримесечие, а не с това от преди година.

Печалбата спада през първото тримесечие (към края на септември) в сравнение с предходното тримесечие с почти 40 процента до 87 млн. евро - и следователно по-малко от очакваното. Infineon, подобно на всички производители на чипове има високи фиксирани разходи, затова и всяка евентуална слабост натоварва непропорционално нетния резултат.

На този фон главният изпълнителен директор Райнхард Плос показва задоволство: „Резултатите надхвърлиха очакванията ни, мерките за ефективност в производството се отплащат".  Котираният на Dax концерн държи на своите годишни цели. През фискалната година се очаква ръст от 7 до 11 на сто на приходите, като за това положителен принос ще има още второто тримесечие. След това се очаква продажбите да се увеличат с „едноцифрен процент".

Швейцарският конкурент STMicroelectronics наскоро също отчете рязък спад в приходите от продажби. STMicro пострада по отношение на продажбите преди всичко заради по-слабия бизнес с чипове за мобилни телефони - област, която Infineon напусна преди години. Затова STMicro се фокусира все повече върху продукти като сензори за автомобили и цифрови устройства, които започват да се отплащат. Под линия групата от Женева успя да ограничи загубата си поради по-ниските разходи за преструктуриране.

За разлика от тях американската Texas Instruments успя да увеличи своите приходи с 2% и отчете лек скок в печалбата. Подобно на редица конкуренти и американската група първоначално проспа бума в бизнеса със смартфони и таблети и се опита след това да противодейства на силните конкуренти. Но конкуренцията е твърде силна, а освен това и големите компании като Apple или Samsung започнаха сами да правят чипове за себе си. Така американският концерн вече поставя акцент върху вградени процесори, които се използват в автомобили или промишлено оборудване. 

Всичко за пазара на чипове четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още