IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск отново има проблеми с американския регулатор

SEC обвинява милиардера в неспазване на споразумението заради негов туит за производството на Model 3

08:35 | 26.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Илон Мъск е изправен пред нов кръг от регулаторни проблеми заради туитове за Tesla Inc., предизвиквайки нови притеснения за способността на главния изпълнителен директор и милиардер да държи импулсивното си поведение под контрол и да управлява отговорно публична компания.

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) поиска в понеделник от съдия да обвини Мъск в нарушаване на споразумение, което изисква от него да получава одобрение от Tesla за публикации в социалните медии, които биха могли да бъдат съществени за инвеститорите. Той е нарушил тази сделка с туит на 19 февруари, в който се казва, че Tesla ще направи около половин милион коли през 2019 г., твърди комисията. Главният изпълнителен директор публикува няколко часа по-късно нов туит, в който се казва, че доставките ще достигнат само около 400 000 коли.

Ходът на комисията поставя Мъск в нова правна опасност по-малко от пет месеца, след като той сключи споразумение за това, че е подвел обществото с туитове, в които твърдеше, че ще свали производителя на електрически автомобили от борсата. Сега той може да се сблъска с различни наказания, като най-тежкото би било забрана да управлява Tesla или някоя друга публична компания за определен период от време, казва пред Bloomberg Чарлс Елсън, директор на Центъра за корпоративно управление „Джон Вайнберг“ ккъм университета Делауеър.

„Да имаш за главен изпълнителен директор човек, който е обвинен в неуважение към действията на SEC, е доста лошо нещо", каза Елсън в интервю. „Те сключиха споразумение с него и след няколко месеца той се върна да прави подобни неща. Невероятно е“.

Засега от компанията не коментират темата. В туит след публикуването на обвинението Мъск каза, че SEC е пренебренала коментар, който е направил по време на конферентния разговор за тримесечния отчет на компанията на 30 януари, че Tesla може да направи до 500 000 от своите седани Model 3 през тази година.

Окръжният съдия Алисън Нейтън, която се занимава с делото, не е насрочила изслушване, за да реши дали искът е допустим или да определи дата, на която Мъск или Tesla да отговорят на жалбата. Новината изпрати акциите на Tesla с цели 5,4% надолу в следборсовата сесия. Акциите вече загубиха 10% от стойността си през тази година.

Потенциалната загуба на Мъск, главният архитект на визията на Tesla за бъдещето, в което електрическите превозни средства и слънчевата енергия ще намаляват зависимостта на човечеството от парниковите газове, ще бъде голям удар за компанията. Автомобилният производител разчита на своя главен изпълнителен директор не само за технологичното лидерство, но и за нейния смел имидж срещу утвърдените имена. Но култа към личността има и недостатъци за Tesla, тъй като Мъск често изпраща акциите надолу с неприемливото си поведение, като пушене на трева във видео в интернет или обида към анализатор в рамките на конферентен разговор.

„Мъск продължава да бъде безразсъден с Twitter“, казва Джийн Мюнстер, управляващ партньор в компанията за рисков капитал Loup Ventures. „Ако се надявахте да се промени, ясно е, че това няма да се случи. За съжаление, това е ненужно разсейване от продуктовата линия на компанията от световна класа“, пояснява той.

Първоначалните главоболия на Мъск с регулаторите започнаха през август, когато той публикува в Twitter, че обмисля да направи компанията частна при цена от 420 долара на акция и е получил финансиране за това. В своя септемврийски иск SEC заяви, че Мъск не е обсъждал никакви конкретни условия на сделката с партньорите по финансирането и е знаел, че потенциалната сделка е несигурна. Споразумението изискваше от Мъск и компанията да платят глоба от по 20 млн. долара и също така му забрани да бъде председател най-малко три години.

gov.uscourts.nysd.501755.18... by on Scribd

Твърдения, свързани с Model 3, по-евтиния електромобил на Tesla, също привлякоха вниманието на SEC. Агенцията и Министерството на правосъдието са поискали информация от Tesla за направените през 2017 г. прогнози  за производството на модела. Автомобилният производител започва да прави седана през същата година и не успя да отговори на прогнозите на Мъск.

SEC заяви в понеделник, че Мъск „отново публикува неточна и съществена информация за Tesla към своите над 24 млн. последователи в Twitter, включително членове на пресата, и прави тази неточна информация достъпна за всеки, който има достъп до интернет“, става ясно от съдебните документи, подадени в Манхатънския федерален съд.

В туита се казва: „ Tesla направи 0 коли през 2011 г., но ще направи около 500 хиляди през 2019 г.". По-късно Мъск поясни, че годишното производство на компанията в края на годината вероятно ще бъде около 400 000.

На следващия ден Tesla обяви, че главният ѝ съветник напуска само два месеца, след като компанията го нае.

SEC „трябва да разглежда поведението като сходно с друго нарушение на законите за ценните книжа, за да предприеме тази стъпка”, казва Брад Бенет, бивш адвокат на SEC. „Това е нова ситуация, в която някой управлява предприятие с този вид пазарна капитализация и кара SEC да се загрижи, че лицето не е в състояние да спазва законите за ценните книжа".

В своята защита адвокатите на Tesla казват, че Мъск се опитва да „рекапитулира“ предварително одобреното изявление от компанията, че тя ще произвежда до 10 000 автомобила седмично до края на годината. Това става ясно от писмо на адвокатите от 22 февруари до SEC, включено в съдебните документи в понеделник. Адвокатите на Tesla подчертават, че компанията и Мъск гледат сериозно на своето споразумение с комисията.

Откакто сключи споразумението, Мъск се противопоставя на главния регулатор на Wall Steeet. Няколко дни след подписването на споразумението на 29 септември той нарече SEC „комисия за обогатяване чрез краткосрочни сделки“ в туит. През декември Мъск каза в интервю за Bloomberg, че не уважава агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Агент 007, не предизвиквай Титана на Антиглобалистката, Антизатоплистката и Анти-анти мисъл!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
Импе , това е твоята новина за коментар на тесла ...п.с. а, защо не дават на SEC перчема , дето се изказа за ОПЕК и свали цената на петрола :))) ... само реторичен въпрос , не се заяждам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още