IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономика в епохата на роботите

Ще станат ли човешките същества толкова незначителни за икономиката, колкото и конете

08:55 | 14.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Още през 1984 г. в "Пътищата си към рая" Андре Горц, самопровъзгласил се "революционер-реформист", предрича смело, че "микроикономическата революция предвещава премахването на работата". Той дори твърди, че "платената работа може да престане да бъде централно безпокойство до края на века". Явно не успява да познае най-малко времето, в което ще се случи всичко това.  

Но сериозни анализатори смятат, че като цяло анализът му е правилен. И така, какво ще означава светът на интелигентните машини за човечеството? Ще станат ли човешките същества толкова незначителни за икономиката, колкото и конете? Ако е така, какво ще се случи с нашата индивидуална самооценка и с организацията на нашите общества, пита в свой публикуван във Finantial Times анализ за бъдещето на работата, капитала и това, което свързва двете – технологиите, Мартин Уолф.

В забележителна скорошна лекция Адаир Търнър, бивш председател на финансовия регулаторен орган на Обединеното кралство и председател на Института за ново икономическо мислене, се занимава само с тези въпроси. Той започва от допускането, че интелигентните машини в крайна сметка ще могат да изпълняват повечето форми на сегашната дейност по-добре от хората и на по-ниска цена. Това, твърди той, е въпрос на време, а не на допускане. И ще се случи поради прогресивния напредък на мощта за обработка, ненужната репликация на софтуера и възхода на машинното обучение. Роботите богове ще ни направят излишни.

Като се основава на „Бъдещето, което работи“, доклад, публикуван миналата година от глобалния институт McKinsey, Лорд Търнър добавя, че това бъдеще няма да дойде равномерно: някои ще бъдат засегнати много по-рано от други. Освен това дори интелигентните машини да не могат да извършват всеки аспект от дадена работа, те могат да изместят много работници.

На фона на настоящата технология предсказуемите физически задачи и събирането и обработката на данни ще бъдат особено уязвими. По сектори услугите за настаняване и хранене, производството и транспортирането ще бъдат също особено уязвими. Според анализ на Джейсън Фърман, бивш председател на Борда на икономическите съветници на САЩ, и Робърт Сиймънс от Stern School of Business, тези, които печелят по-малко, а тези с по-малко образование, са по-уязвими.

Последна актуализация: 17:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
jori
преди 5 години
the concentration of incomes from scarcity rents cries out for higher taxationконцентрацията на богатство от рента от оскъдни ресурси насочва към вдигане на данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jori
преди 5 години
The new economy then is the rentiers paradise.Новата икономика е рай за рентиерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още